-
Het Mastercard Travel Trends 2024 rapport toont aan dat de vraag naar reizen blijft groeien
-
De Nederlandse reizigers gaan in 2024 op vakantie naar: Jakarta, Split, Tirana en München
-
Trend naar reizen buiten het hoogseizoen zet door
-
Toeristen in Nederland geven steeds meer uit aan dineren, dit geldt zowel voor casual als fine dining
De reissector in 2024 breekt alle records. Volgens het nieuwste wereldwijde onderzoek van het Mastercard Economics Institute steeg de consumentenbesteding aan reizen tot en met maart 2024 sterk. Het “Travel Trends 2024” rapport biedt inzichten in de reisindustrie in 74 markten, waaronder Nederland. Ondanks onzekere factoren zoals schommelende wisselkoersen, bloeit de reissector in 2024. Zo telden we dit jaar negen van de tien recorddagen in uitgaven voor cruises en luchtvaart[1]. Europese reizigers verlengen hun reizen daarnaast gemiddeld met twee extra dagen, vergeleken met voor de pandemie.
Toerismesector blijft groeien
De reisindustrie blijft een van de meest veerkrachtige sectoren binnen de Europese economie. Ondanks de inflatie en de hogere rente na de pandemie, blijft de vraag naar reizen groeien. Europa telde bijvoorbeeld 2,91 miljard overnachtingen in 2023, vergeleken met 2,88 miljard in 2019[2]. Daarbij blijkt dat Europese reizigers tegenwoordig langer op vakantie gaan. Ze gaan gemiddeld twee dagen extra weg – meer dan het wereldwijde gemiddelde van één extra dag per reis. Betaalbare bestemmingen en warmere klimaten vergroten deze trend. Voor elke stijging van 6 graden celsius in temperatuur, verlengt de reis met ongeveer 1 dag.
Populaire bestemmingen in Europa
München is de populairste bestemming voor deze zomer (juni-augustus 2024)[3], onder andere dankzij het UEFA Europees voetbalkampioenschap voor mannen dat daar georganiseerd wordt. Ook voor Nederlanders is München daardoor een populaire bestemming. Maar bestemmingen die nog meer structurele interesse wekken van de Nederlandse reiziger voor de vakantieperiode in 2024 zijn Jakarta (Indonesië), Split (Kroatië) en Tirana (Albanië). Specifiek het toerisme in Albanië groeit sterk met bijna tweeëneenhalf keer zoveel vluchten sinds 2019 en een stijging van het aantal toeristen van 12 miljoen in 2019 naar 17 miljoen in 2023[4].
Tussenseizoen wordt het nieuwe hoogseizoen
Toeristen verschuiven hun reizen van het hoogseizoen (juli-augustus) naar het tussenseizoen: mei-juni en september-oktober[5]. Het aandeel overnachtingen tijdens deze maanden is de afgelopen tien jaar met 1,8 procent gestegen[6]. Dit maakt voortdurende groei in Europees reizen mogelijk ondanks capaciteitsbeperkingen in de zomer. Landen met de grootste verschuiving weg van de piekmaanden zijn onder andere Kroatië, Griekenland, Portugal en Italië. Ook noordelijke landen zoals Denemarken, Zweden, Finland en Nederland zien deze trend.
“Een opvallende trend is dat we steeds vaker buiten het hoogseizoen weg gaan. We geven dus de voorkeur aan de mildere maanden mei-juni en september-oktober, weg van de drukke zomerperiode,” aldus Natalia Lechmanova, Chief Economist Europe bij het Mastercard Economics Institute . “De verwachtingen voor komende zomer laten zien dat Nederlandse reizigers steeds iets nieuws weten te (her)ontdekken. Bestemmingen zoals Jakarta, Split, Tirana en dus München staan hoog op de lijst en beloven een spannende vakantieperiode in 2024.”
Toeristen in Nederland geven steeds meer uit aan dineren
Het Travel Trends rapport laat ook zien dat toeristen steeds meer uitgeven aan dineren, dit geldt zowel voor casual als fine dining. Voornamelijk de belangstelling voor een relaxte en toegankelijke sfeer wordt steeds populairder. Zo waren de uitgaven van toeristen aan casual dining in Nederland 27,9% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar ook de belangstelling voor luxe en verfijnd dineren is gegroeid, die uitgaven stegen met 18,8 %.
Luxe versus budgetbestemmingen
Meer dan de helft van de 20 duurste zomerbestemmingen in Europa ligt in Italië, zoals Taormina en de kust rondom Rimini. Franse dorpen aan de Côte d’Azur, zoals Ramatuelle, Saint-Tropez en Cannes, behoren ook tot de top 20 luxe bestemmingen. De meest betaalbare zomerbestemmingen zijn hoofdsteden zoals Boekarest, Warschau, Boedapest en Praag, en Spaanse stranden zoals de Costa Brava en Costa Del Sol[7].
Ondersteuning voor reizigers en de toerismesector
Mastercard helpt de toerismesector wereldwijd op verschillende manieren – zoals met marktanalyses en inzichten uit data – om veranderende consumententrends beter te begrijpen. Ook betrekt Mastercard steeds de reizigers bij de groeiende internationale kaartmogelijkheden en uitgebreide reisvoordelen die er zijn, waardoor kaarthouders zorgeloos kunnen genieten van hun reiservaringen en dagelijkse aankopen.
Lees het volledige rapport “Travel Trends 2024: Breaking Boundaries“. Andere rapporten en inzichten van het Mastercard Economics Institute zijn hier te vinden. Het rapport is mogelijk door analyse van samengevoegde en anonieme transactiegegevens, waaronder Mastercard SpendingPulse™ en gegevens van derden, en laat zo de belangrijkste reistrends voor 2024 en opeenvolgende jaren zien.
[1] Mastercard Economics Institute analyse van geaggregeerde & geanonimiseerde geschakelde consumentenvolumes (nominale US dollars ongecorrigeerd voor FX) tot maart 2024.
[2] Mastercard Economics Institute analyse van officiële gegevens van Eurostat.
[3] Mastercard Economics Institute analyse van geaggregeerde & geanonimiseerde boekingsgegevens van vakantievluchten verstrekt door externe partners.
[4] Mastercard Economics Institute analyse van geaggregeerde & geanonimiseerde boekingsgegevens van vakantievluchten verstrekt door externe partners.
[5] Mastercard Economics Institute analyse van officiële gegevens van Eurostat.
[6] Mastercard Economics Institute analyse van officiële gegevens van Eurostat.
[7] Mastercard Economics Institute, Dreaming of a European Summer. Zomerseizoen gemeten in juli-augustus 2023.