Over de aflevering
Demonstranten die willen protesteren worden steeds meer gevolgd (en met geweld tegengehouden), juist in Europese landen – stelt Amnesty International in een nieuw rapport. Joe van Burik vertelt over de beschreven surveillance in deze Tech Update.
Met die overheidssurveillance wordt het recht op demonstreren in ons werelddeel ondermijnd, zegt Amnesty International. De mogelijkheden om mensen en activiteiten te volgen, monitoren, analyseren en op te slaan is de afgelopen uitgebreid. Doorgaans conform de wet, maar dan zonder waarborgen in te bouwen, waardoor er risico is op wijdverspreid misbruik, aldus Amnesty.
Dit gaat over 21 Europese landen, waaronder Nederland, waar volgens Amnesty ‘indringende bewakingstechnologie’ wordt toegepast. Ook in Nederland zijn dossiers bekend waarbij autoriteiten informatie inwinnen op social media om mensen te kunnen volgen ,evenals de inzet van gezichtsherkenning.
De Nederlandse veiligheidsdiensten AIVD en MIVD kregen onlangs nog verruimde bevoegdheden om massaal te mogen tappen én die data langdurig te bewaren. En dat terwijl het toezicht eigenlijk niet kan worden uitgevoerd, omdat de CTIVD tien fulltime mensen tekort komt.
Al met al geeft Amnesty een nadrukkelijke waarschuwing: ‘het demonstratierecht loopt in Europa het risico om in duizend stukjes uiteen te vallen, terwijl protesteren juist een belangrijk recht is in elke democratische rechtsstaat.
Verder in deze Tech Update:
- China wordt beschuldigd van cyberspionage, door vooral Australië maar met ondersteuning van andere vier ‘Five Eyes’ landen (de VS, het VK, Canada en Nieuw-Zeeland) én Duitsland, Japan en Zuid Korea
- Spotify gaat YouTube achterna en voegt reacties toe aan podcasts