23 januari 2023 – 12:00 –
Wereld
©
De vrijlating van een Nederlands-Marokkaanse en een Nederlands-Bosnische drugshandelaar, die achter een Europees “superkartel” zouden zitten, heeft veel boosheid gewekt bij de Nederlandse autoriteiten. De twee mannen behoren tot de 49 verdachten die in november 2022 in Europa en Dubai zijn gearresteerd, in het kader van een internationale operatie met de naam Desert Light.
Het gaat om Zuhair Belkhair, een Nederlandse Marokkaan die wordt beschuldigd van het smokkelen van grote hoeveelheden cocaïne via de haven van Rotterdam, en Edin Gacanin, een Nederlands-Bosnische staatsburger die door de Drug Enforcement Administration (DEA) in de Verenigde Staten wordt omschreven als één van de 50 belangrijkste drugshandelaren ter wereld. Ze behoren tot de “zes hoogwaardige doelwitten” die eind november werden opgepakt bij een reeks invallen die werden gecoördineerd door Europol, de DEA en verschillende politiediensten in Spanje, België, Nederland, Dubai en de Verenigde Staten, meldt Vice World News.
Lees ook: Wie is Zouhair B, de Marokkaanse drugsbaron die in Dubai is gearresteerd
Twee maanden na hun arrestatie werden de twee drugsbaronnen door de autoriteiten van Dubai vrijgelaten, tot grote verrassing van de Nederlandse autoriteiten. Edin wordt beschouwd als het machtigste lid van een “superkartel” van Ierse, Britse, Italiaanse, Bosnische, Nederlandse en Chileense handelaars, maar werd op 29 december zonder borgtocht vrijgelaten. Hoewel Nederlandse aanklagers beweren dat de documenten op tijd zijn ingediend zal hij niet aan Nederland worden uitgeleverd. In een verklaring aan de Nederlandse media zegt Guy Weski, de advocaat van Belkhair, dat zijn cliënt op borgtocht is vrijgelaten, terwijl het uitleveringsproces aan Nederland al van start was gegaan. “Voorlopig is de cliënt inderdaad op borgtocht vrijgelaten. Hij wacht op een uitleveringsprocedure,” aldus Weski in Het Parool.
Lees ook: Beruchte ooms van doodgeschoten Firdaous (11) leiden luxeleven in Dubai
De Nederlandse autoriteiten zijn geschokt en boos over de vrijlating van de twee mannen. Ze dachten dat de betrokkenheid van de Verenigde Staten in de zaak de VAE ertoe zou brengen de twee mannen vast te houden. “Het is frustrerend en ergerlijk voor de Nederlanders en de Amerikanen,” zegt een Belgische politiechef. “De betrokkenheid van de DEA was bedoeld om de Emiraten mee te krijgen, hen was verzekerd dat het rechtssysteem van de VAE dit serieus nam.” Volgens Nederlandse aanklagers zijn de twee mannen inmiddels verdwenen en hebben ze Dubai mogelijk verlaten voor een onbekende bestemming. “We weten niet waar de twee verdachten nu zijn. We hebben geen informatie over hun lot en hun mogelijkheden om de grens over te steken”, zegt een woordvoerder van het Nederlandse Openbaar Ministerie tegen NU.