Nederland loopt achter op het gebruik van kunstmatige intelligentie, blijkt uit onderzoek van Ernst & Young. Tech-expert Ben van der Burg vindt het “jammer” dat Nederland steeds verder wegzakt op dit gebied.
Van der Burg kan deze ontwikkeling goed verklaren en verwijst naar vroeger, toen hij nog in Japan woonde. “Dan kwam je met een telefoon en een Japanner dacht toen: wauw! Dan gaan ze dat helemaal onderzoeken, omdat ze alles interessant vinden”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze zijn van nature geïnteresseerd in hoe dat zit.”
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
‘Mentaliteitsdingetje’
In Nederland gaat dat totaal anders, merkt Van der Burg. ‘Hoe werkt het? Wat kan het? Wat kost het?’, vragen wij ons dan af. “We zijn veel terughoudender in de adoptie van wat wij mooi vinden. Het is een mentaliteitsdingetje.”
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ook bedrijven in Nederland terughoudend zijn in het gebruik van kunstmatige intelligentie. “Ze zijn bang dat ze bedrijfskritische informatie in die chatbots stoppen”, weet Van der Burg. “Er zijn hele bekende voorbeelden dat mensen alle informatie van het bedrijf naar Open AI sturen en dan ben je het kwijt. Dus zijn bedrijven daar wat terughoudender in.”
‘Boeien? Ja, boeien!’
Nederland tuimelt op de wereldranglijst als het gaat om de technologieën van de toekomst. We stonden eerst op plek twee en nu op 20. “Dat heeft heel erg met investeringsbeleid te maken. We zijn niet zo agressief en dat zie je ook in het regeringsbeleid terug.” Van der Burg verwijst naar het Groeifonds dat minder wordt en de bezuinigingsplannen op hogescholen en universiteiten. Er wordt volgens hem te veel gekeken naar de problemen die nu spelen, terwijl “technologie iets is voor de lange termijn”.
Toch zijn er genoeg mensen die zullen denken: van twee naar 20 op het gebied van chatbots en kunstmatige intelligentie? Boeien. “Boeien?”, reageert Van der Burg fel. “Ja, nu zeg je boeien, maar over vijf tot tien jaar gaat het economisch veel minder.” En dan is het volgens de tech-expert zeker ‘boeien’.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
AI omarmen
Van der Burg richt zich tot de mensen thuis en adviseert hen AI “een beetje meer” te omarmen. “Heel vaak probeer je het één keer en zeg je: het is niks voor mij. De eerste keer dat je broccoli eet, is het ook niet lekker. Soms moet je gewoon ritme bouwen, want je weet dat het verstandig en goed is voor de lange termijn. Dan moet je het blijven proberen.”
Lees ook:
Militairen moeten kunstmatige intelligentie inzetten, maar bindende afspraken zijn noodzakelijk
Door: Vick ten Wolde