- Wie het nieuws volgt, krijgt al gauw de indruk dat het overwegend kommer en kwel is in de wereld.
- Maar als je mensen vraagt hoe ze zich persoonlijk voelen in hun dagelijkse omgeving, komen er vaak andere antwoorden.
- Volgens een nieuwe wereldwijde peiling over persoonlijke emoties is sprake van een sterke verbetering vergeleken met 2020, toen de coronapandemie uitbrak.
- Lees ook: Deze indeling in 4 verschillende sociale types vertellen hoe je met anderen omgaat
De dagelijkse stroom van negatief nieuws wekt al gauw de indruk dat het een doffe ellende is in de wereld. Maar er is meer om tevreden over te zijn dan je zou denken.
Over het algemeen zijn positieve emoties van mensen wereldwijd op het hoogste niveau beland sinds 2020. Negatieve emoties zijn voor het eerst sinds 2014 licht afgenomen, volgens een nieuwe editie van het Gallup Global Emotions-rapport.
Het rapport is gebaseerd op interviews met 146.000 mensen uit 142 verschillende landen en bevat vragen over hoe vaak mensen lachen, zich gerespecteerd voelen of iets interessants hebben geleerd. Er werd ook gevraagd naar gevoelens als zorgen, stress, verdriet en boosheid, evenals fysieke pijn.
De resultaten zijn verrassend positief, aangezien er wereldwijd geen tekort is aan nieuws dat somber stemt.
Het gemiddelde geluksniveau is volgens het onderzoek op het hoogste niveau gekomen sinds het begin van de coronapandemie, met een score van 71 punten op 100 op de positieve ervaringsindex. Ter vergelijking: in het rapport van 2021 stond het wereldwijde geluksniveau op 69 punten op 100 en de negatieve ervaringen bereikten een historisch hoogtepunt.
Gevoelens van boosheid: valt mee in Nederland
Toch zijn negatieve emoties per saldo nog wel hoger dan tien jaar geleden, volgens het onderzoek van dit jaar. Er zijn ook grote verschillen in welzijn tussen landen.
De onderstaande kaart uit het Gallup-rapport gaat over antwoorden op de vraag welke gevoelens mensen een dag eerder sterk hebben ervaren. In dit specifieke geval gaat het over boosheid.
Op zoek naar zogenoemde ‘anger hotspots’ zie je dat gevoelens van dagelijkse boosheid het hoogst zijn in landen als Irak (47 procent) en Libië (40 procent). Voor de VS ligt het percentage van de ondervraagden dat ‘ja’ antwoordt, als gevraagd wordt naar gevoelens van boosheid een dag eerder, op 18 procent.
In Europa scoren Spanje (23 procent), Frankrijk (17 procent) en het VK (17 procent) relatief hoog op de boosheidsindex. Nederland zit met een ja-score van 9 procent vrij laag. Lager bijvoorbeeld dan Duitsland (15 procent) en België (14 procent).
Finland (7 procent) en Portugal (8 procent) bevinden zich onderaan de boosheidsladder.
Eenzaamheid blijft wereldwijd een punt van zorg en treft ongeveer één op de vijf mensen wereldwijd. Eenzame mensen rapporteerden ook vaker dat ze zich verdrietig, bezorgd of boos voelden.
Maar het rapport van Gallup biedt ook positieve aanknopingspunten, in een tijd dat de wereld worstelt met oorlog, politieke onrust en natuurrampen. Meer dan de helft van de ondervraagden gaf aan dat ze de vorige dag iets interessants hadden gedaan of geleerd. Dat is de hoogste score ooit.