Het KNMI heeft dinsdag voor het hele land code oranje afgegeven, vanwege zware onweersbuien met kans op veel regen, hagel en harde windstoten.
De buien trokken dinsdagavond over de provincie maar zorgden uiteindelijk voor weinig overlast en schade. Ron 21.00 uur werd de waarschuwing van het KNMI voor Flevoland en het IJsselmeergebeid afgeschaald naar code geel.
De waarschuwing code oranje gold vanaf 18:00 uur in onder meer Flevoland en het IJsselmeergebied. Het KNMI waarschuwde voor buien met zware windstoten, plaatselijk veel regen, intensief onweer en hagel.
“Door blikseminslag, wateroverlast, het omwaaien van voorwerpen en bomen en grote hagelstenen kan er schade en overlast ontstaan. Vooral voor buitenactiviteiten en het verkeer kunnen deze onweersbuien gevaarlijk zijn”, aldus het weerinstituut.
Als de buien Flevoland bereiken, trekken ze volgens weervrouw Diana Woei eerst over Almere heen. Als laatste bereiken ze Rutten in Noordoostpolder. De weervrouw verwacht dat de buien om 22:00 uur de provincie verlaten.
Plaatselijk kunnen er zware windstoten van ongeveer 75 tot 100 kilometer per uur ontstaan. Ook kan er hagel van 2 tot 4 centimeter en veel regen in korte tijd vallen.
Brandweer alert
Een woordvoerder van de Brandweer Flevoland laat weten dat er dinsdagavond extra aandacht aan de weersomstandigheden wordt besteed. Hij verwacht dat de meldkamer overspoeld zal worden met meldingen van stormschade, maar zegt dat er genoeg capaciteit is om op te kunnen schalen als dat nodig is.
Ook zijn er genoeg brandweerlieden op de posten aanwezig om hulp te bieden.
De woordvoerder raadt Flevolanders aan om de ogen open te houden en bij levensbedreigende situaties 112 te bellen. Is de melding niet direct levensbedreigend, dan is het toch verstandig om de brandweer te bellen, maar dan via het algemene nummer.
Markerwaarddijk wordt in de gaten gehouden
De provincie laat weten dat de situatie rondom de Markerwaarddijk continue in de gaten gehouden wordt. De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen is de grens tussen het Markermeer en het IJsselmeer. De windsnelheden kunnen daar snel oplopen. Daarom heeft de provincie een bepaald stappenplan dat gevolgd wordt bij ernstige weersomstandigheden.
Het eerste scenario dat van kracht wordt is het verlagen van de maximumsnelheid naar 70 kilometer per uur en een inhaalverbod instellen op de dijk. Worden de omstandigheden slechter, dan wordt de dijk afgesloten voor vrachtwagens en auto’s met aanhangers. Zij moeten dan omrijden via Amsterdam. Bij scenario drie wordt de hele dijk afgesloten voor al het verkeer.
Hoe groot de kans is dat scenario drie dinsdagavond van kracht wordt, was dinsdagochtend volgens een woordvoerder van de provincie nog lastig te zeggen. De provincie heeft continue contact met WeerPlaza, dat meetpunten heeft op de dijk. Zodra het stappenplan in werking wordt gesteld, meldt de provincie dit op haar sociale mediakanalen.
Vermijd water
De KNRM Lelystad waarschuwt mensen om vooral niet het water op te gaan vanavond. “Als je niet de weg of het water op hoeft, blijf dan thuis”, zegt een woordvoerder. “Mocht je toch onverhoopt of onverwacht op het water in slecht weer terechtkomen, zoek dan zo snel mogelijk een haven op. Zorg er hoe dan ook voor dat je goed voorbereid bent. Dan weet je bij welke havens je in de buurt bent.”
Naast gewone havens, zijn er ook noodhavens die dan gebruikt kunnen worden. “Zorg ervoor dat je de route die je aflegt in de boot kenbaar maakt in bijvoorbeeld de KNRM Helpt app”, adviseert de woordvoerder. “Hiermee kan je locatie gemonitord worden en kunnen hulpdiensten je snel terugvinden als dat nodig zou zijn.”
Ook kan via deze app alarm geslagen worden als je niet op een bepaalde tijd op de plaats van bestemming bent. “En ten slotte, zorg ervoor dat iedereen aan boord een reddingsvest draagt”, besluit de woordvoerder.
De havenmeesters van Urk houden het weer goed in de gaten. Zij doen vanmiddag een extra rondje door de havens om te kijken of de schepen daar goed vastliggen en er geen losliggende voorwerpen zijn, die door de wind kunnen worden meegenomen.
Ga niet het bos in
Staatsbosbeheer waarschuwt ook voor de zware buien. “Het belangrijkste is vooral dat mensen vanmiddag niet het bos in gaan met zoveel wind”, zegt Amy Zeeman, boswachter van Stadslandgoed de Kemphaan in Almere.
“En als het echt een grote storm is, dan kan je het beste de dag daarna het bos ook nog vermijden. Het kan namelijk altijd dat er nog wat loszittende takken naar beneden vallen.”
De boswachter zegt dat Staatsbosbeheer nu nog geen extra maatregelen neemt. “Het bos is sterk genoeg om tegen een storm te kunnen”, zegt ze. “Als bomen slecht zijn, kunnen ze omvallen. Dan maken wij morgen een ronde om de omgevallen bomen van de paden weg te halen. Bomen die omvallen in de bosvakken laten wij liggen, want dit is goed voor de biodiversiteit.”
Ook zwaar weer in andere provincies
In Zeeland geldt de waarschuwing al vanaf 16:00 uur. Vanaf 17:00 uur geldt de code ook in Noord-Brabant en Zuid-Holland.
De buien trekken verder over Nederland, waardoor er vanaf 18:00 uur code oranje geldt in Limburg, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland en dus ook in Flevoland en op het IJssel- en Markermeer.
In Friesland en Overijssel en voor de Waddeneilanden is de waarschuwing vanaf 19.00 uur van kracht.
De buien verlaten uiteindelijk via het noordoosten het land. Voor Drenthe en Groningen geldt de waarschuwing vanaf 20.00 uur.