NOS Nieuws••Aangepast
De Iraanse Revolutionaire Garde heeft een schip ingenomen in de Straat van Hormuz, de zeestraat tussen Iran en de Verenigde Arabische Emiraten. Dat melden Iraanse staatsmedia. Op beelden die zijn getoond, is te zien hoe leden van de garde het vrachtschip per helikopter enteren.
Het schip is eigendom van Zodiac Maritime, meldt die internationale rederij zelf. Het bedrijf is deels eigendom van de Israëlische zakenman Eyal Ofer.
Vanochtend berichtten maritieme bedrijven al over een kaping in de zeestraat en nu melden Iraanse staatsmedia dat Teheran verantwoordelijk is.
Mogelijk gaat het om een wraakactie voor de recente luchtaanval op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus. Daarbij kwamen zeven officieren van de Revolutionaire Garde om het leven. Hoogstwaarschijnlijk was Israël daarvoor verantwoordelijk.
Iran entert vrachtschip in Perzische Golf
Vanwege de oplopende spanningen tussen Iran en Israël heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken besloten om de ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran morgen te sluiten. Ook het consulaat in de Iraakse stad Erbil blijft uit voorzorg dicht.
Normaal gesproken zijn beide posten op zondag open omdat dat het begin van de werkweek is. “Mensen die een afspraak hadden, zijn of worden spoedig geïnformeerd dat deze wordt verzet”, schrijft het ministerie. Het gaat dan vooral om afspraken van mensen die een visum willen aanvragen om naar Nederland te reizen.
Andere werkzaamheden van de diplomatieke posten gaan wel door. “De veiligheid van de medewerkers heeft daarbij de hoogste prioriteit”, staat in de verklaring.
Het is niet voor het eerst dat Nederland een ambassade of consulaat uit voorzorg sluit. Zo werd het consulaat in de Turkse stad Istanbul een jaar geleden tijdelijk gesloten nadat er voor de Turkse ambassade in Den Haag een koran was verscheurd. Vanwege dreigingen die daarop volgden werd de post gesloten.
Eerder deze week heeft de Amerikaanse ambassade in Israël medewerkers verboden om door Israël te reizen. Rusland, Frankrijk, Canada en Australië hebben hun burgers geadviseerd om niet naar Israël te reizen.
Biden: doe het niet
De Amerikaanse president Biden heeft opnieuw gewaarschuwd voor een ophanden zijnde aanval van Iran op Israël. Tegen journalisten in Washington zei Biden dat hij die aanval “eerder vroeger dan later” verwacht. Afgelopen woensdag zei de president al dat Iran dreigt met “een significante aanval”.
Tegen de journalisten in Washington zei hij nu dat hij geen gevoelige informatie erover wil vrijgeven. Verder richtte hij zich tot Teheran: “Doe het niet”, zei hij. “We zijn toegewijd aan de verdediging van Israël. We zullen Israël steunen, we zullen Israël helpen verdedigen, en Iran zal niet slagen.”
De Verenigde Staten hebben met spoed oorlogsschepen in positie gebracht om Israël en de Amerikaanse troepen in de regio te beschermen en in de hoop de aanval van Iran af te wenden.
Volgens CNN heeft de VS gezien dat Iran militair materieel aan het verplaatsen is, waaronder drones en kruisraketten. Ook zegt de nieuwszender dat de Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten dat Iran aanvallen zal uitvoeren op meerdere doelen in Israël en dat Iraanse bondgenoten mogelijk ook betrokken worden bij het uitvoeren van de aanvallen.
Bekijk hier meer over de schaduwoorlog tussen Iran en Israël:
De schaduwoorlog tussen Iran en Israël
Ondertussen nemen ook andere organisaties maatregelen. Na de Duitse maatschappij Lufthansa stopt ook het Oostenrijkse Austrian Airlines tijdelijk met vluchten naar Teheran, vanwege zorgen over de veiligheid van personeel en passagiers. In ieder geval tot komende donderdag schrapt de maatschappij de vluchten. Austrian Airlines, een dochtermaatschappij van Lufthansa, was de laatste West-Europese maatschappij die nog naar Iran vloog.
Mogelijke aanval
Hoe een aanval van Iran op Israël er precies uitziet, is koffiedik kijken. Volgens de doorgaans goed ingevoerde krant The Wall Street Journal is Iran van plan om het noorden of zuiden van Israël te treffen. Dat zou met middellangeafstandsraketten kunnen gebeuren. De twee landen liggen op zo’n duizend kilometer afstand van elkaar.
Israël houdt rekening met aanvallen op militaire of overheidsdoelen, zoals de havens van Haifa of Eilat. Maar aanvallen op nutsbedrijven worden ook mogelijk geacht.
Zo’n aanval zou een reactie zijn op een Israëlische luchtaanval op het Iraanse ambassadecomplex in de Syrische hoofdstad Damascus op 1 april. Daarbij kwamen zestien mensen om het leven, onder wie veertien militairen. Een van hen was generaal Mohammad Reza Zahedi, een sleutelfiguur voor de Iraanse contacten in Syrië en Libanon. Israël heeft de verantwoordelijkheid voor die aanval nooit opgeëist, maar de VS heeft de betrokkenheid van Israël wel bevestigd.
Afgelopen week zei de opperste Iraanse leider ayatollah Khamenei dat Israël gestraft moet worden, “en dat gaat ook gebeuren”. Tot nu toe gebruikte Iran altijd zijn bondgenoten in de regio om Israël aan te vallen, zoals Hezbollah of Hamas. Maar nu lijkt Iran zelf iets te willen doen, zeggen waarnemers.