- Er lijkt een verband te zijn tussen sterk stijgende huizenprijzen in Nederland en de daling van het geboortecijfer.
- Voor jonge stellen met een kinderwens die een huis willen kopen, is het lastiger geworden om een eigen woning te bemachtigen.
- Dit zorgt mogelijk voor uitstel of zelfs het afstel van het krijgen van kinderen.
- Lees ook: Geboortecijfer verder omlaag in Nederland: bevolking groeit alleen door immigratie
Nederlandse geboortecijfers zitten in een dalende trend en daarbij lijkt de stijging van huizenprijzen een rol te spelen. Door de krapte op de woningmarkt wordt het voor jonge stellen met een kinderwens lastiger om een huis te kopen. Bovendien lopen de woninglasten door de hoge huizenprijzen flink op. Dit kan ertoe bijdragen dat jonge koppels het krijgen van kinderen uitstellen of zelfs afstellen.
Dat stelt een donderdag verschenen studie van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI).
Het geboortecijfer is in de afgelopen 15 jaar sterk gedaald in Nederland. Het aantal kinderen per vrouw is afgenomen van 1,80 in 2010 tot 1,49 in 2022. Huizenprijzen kende een flinke dip tussen 2009 en 2012, in de nasleep van de kredietcrisis. Maar sindsdien zijn huizenprijzen flink gestegen.
Voorlopige cijfers voor 2023 laten een verdere daling zien naar 1,43 kinderen per vrouw. Dit is het laagste geboortecijfer sinds de Tweede Wereldoorlog, schrijft demograaf Daniël van Wijk in de studie.
Relatief sterke daling geboortecijfer in regio Groot-Amsterdam
De studie van het NIDI ziet een verband tussen regio’s waar de huizenprijzen het hardst zijn gestegen en de daling het geboortecijfer in die gebieden.
In de regio Groot-Amsterdam, waar de huizen het duurst zijn, viel deze trend het meest op. Tussen 2010 en 2022 nam het aantal kinderen per vrouw er af van 1,64 naar 1,23, oftewel 0,4 per vrouw.
Tegelijk zijn de huizenprijzen in de regio Groot-Amsterdam sinds 2010 relatief hard gestegen.
In Zuid-Limburg en Oost-Groningen zijn huizenprijzen juist minder sterk gestegen. Daar daalden het geboortecijfer slechts met 0,2 kind per vrouw (van 1,53 naar 1,34).
Deze resultaten tonen volgens de studie aan dat er inderdaad een verband bestaat tussen stijgende huizenprijzen en dalende geboortecijfers.
Voor alle veertig bestudeerde regio’s blijkt dat een stijging van de huizenprijzen van 100.000 euro samenhangt met een daling van het kindertal van tussen de 0,03 en 0,06 kinderen per vrouw.