Een gevangenisstraf voor de voormalig Swedbank-CEO, een verbod op contante betalingen van meer dan €3.000, de aangekondigde reorganisatie van Transactiemonitoring Monitoring Nederland en een veelvoud aan technologische ontwikkelingen binnen de sector. Een ding is wel duidelijk: de wereld van antiwitwassen staat nooit stil.
De hoogste tijd dus om alle spelers uit de keten – zowel publiek als privaat – weer bij elkaar te brengen: de vierde editie van het Leaders in Finance AML Event komt dan ook als geroepen. De organisatoren hebben wederom een uitgebreid programma opgesteld om de belangrijkste ontwikkelingen binnen de AML-wereld te delen.
Het antiwitwas-event zal worden afgetrapt door Philippe Vollot, Managing Board Member en Chief Financial Economic Crime Officer bij Rabobank. Vollot, die een keynotepresentatie zal verzorgen (aangevuld met een Q&A-sessie), stelt dat criminelen momenteel aan de winnende hand zijn. Om het tij te keren pleit hij voor een betere samenwerking tussen politiek, regelgevers, wetshandhavers én financiële instellingen.
Na de koffiepauze volgen de eerste twee ‘Ask Me Anyhting’ sessies, waarbij het publiek volop de ruimte krijgt om experts uit de sector het hemd van het lijf te vragen. De eerste sessie gaat over de risico’s en kansen van generatieve AI binnen de wereld van AI – met Steffie Schwillens (Head of Financial Crime Supervision bij De Nederlandsche Bank) en Johannes Lont (Senior Manager Financial Crime bij Zanders).
De tweede sessie duikt in de ontwikkelingen rondom screening en monitoring – met Robert van Haersma Buma (Lead Business Development Payments bij Rabobank) en Krik Gunning (Co-founder en CEO van Fourthline) als experts.
Bij de derde en laatste sessie staat het upskillen van de AML-professional centraal – Annee Spijkervet (VP bij Lepaya) is daarbij de dienstdoende expert.
Tussen de tweede en derde Ask Me Anything-sessies staat bovendien een speech van Marnix Enthoven (Senior Inspector System Supervision bij de Autoriteit Persoonsgegevens) gepland. Een vreemde eend in de bijt wellicht, daar het bestuursorgaan met regelmaat zeer kritisch is over de AML-aanpak van banken. De speech moet dan ook leiden tot nieuwe perspectieven vanuit privacy en data-uitwisseling.
De dag wordt afgesloten door de tweede keynote spreker: Jonathan Gilbert, een financieel specialist die zich in het verleden liet verleiden tot witwassen. Gilbert werd veroordeeld, behaalde in de gevangenis zijn PhD, kwam vervroegd vrij en is nu lecturer aan de University of the West of England. Hij zal vertellen over zijn leven en de gevolgen van zijn gemaakte keuzes.
Daarmee is het nog niet gedaan, want uiteraard wordt de dag geheel in stijl afgesloten met een lunch, borrel en tijd om te netwerken.
Sprekers en partners
Naast de reeds genoemde namen zullen ook Robin de Jongh (Global Head of Client Due Diligence bij de Rabobank), Karim Tadjer (Global Head Financial Crime and Fraud Prevention bij ING), Helene Erftemeijer (Sector Coördinator AML/CFT & Subversive Crime bij de NVB), Jeffrey Voors (Global Head of AML, CFT Sanctions bij ABN AMRO, Karin de Jong (Partner bij Deloitte) spreken tijdens het event.
Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door partners de Nederlandse Vereniging van Banken, Deloitte, Fourthline, Brunel, CITO, Lepaya, Zanders en ServiceNow.
Geïnteresseerden kunnen hier terecht voor meer informatie en registratie.