Maar de overheid is bijvoorbeeld niet zomaar nog verantwoordelijk voor de meeste wegen en rioolvoorzieningen.
Dat zijn ze wel, want het staat in de wet. Zij horen dat te realiseren en aan te bieden aan elke Nederlander. Zij zijn diegene die onze belastingcenten innen en zij zijn daarom ook de partij die het mag uitgeven namens ons. Daarom is het ook belangrijk dat we even goed afspreken waar dat geld naartoe gaat. Dat ze het uitbesteden aan een gespecialiseerde partij wil niet zeggen dat ze de verantwoording af kunnen schuiven. De overheid is nog altijd eindverantwoordelijke, want het is hun taak om het te realiseren.
Het recht op riool staat in de Wet Gemeentelijke Watertaken en het recht op wegen staat op verschillende plekken afhankelijk van waar je je bevindt. Wegenwet of grondrecht.
Drinkwater is een eerste levensbehoefte, dus is gedefinieerd als een mensenrecht, zonder verdere definitie hebt je daar recht op en hoort de overheid dat te realiseren. Maar het is verder gedefineerd in het grondrecht, drinkwaterwet, waterwet en de voorheen genoemde Wet Gemeentelijke Watertaken.
Ze zijn er zeker wel verantwoordelijk voor, want zo staat het in de wet!
En als ze wil mag het eigen voorzieningen voor digitalisering in stand houden of uitbreiden, zolang het maar belangrijk genoeg is. En dat gaat ook op voor het zelf aanbieden van belangrijke voorzieningen aan de eigen bevolking. Zeker als er belangen als soevereiniteit van het land op het spel staat en de bedrijven ondanks wettelijke eisen in de praktijk te veel risico zouden (blijven) veroorzaken.
Wat is het nou? Zijn ze wel of niet verantwoordelijk? Je doet het nu voorkomen alsof de overheid hier een keus in heeft, maar dat is niet zo. Er zijn genoeg wetten die de overheid dwingt om bepaalde voorzieningen te regelen voor zijn burgers.
In het plan lijkt het doel niet om perse maar te concurreren met het bedrijfsleven, maar om voor genoeg evenwicht te zorgen met het bedrijfsleven.
Ja leuk, sorry dat ik zo bot moet zijn, maar wat boeit mij dat nou? De stelling waar het allemaal mee begon was:
Hoe meer noodzakelijke taken we door de overheid laten regelen hoe beter dat voor ons als samenleving is.
Bedrijven willen winst maken ten koste van alles.
De kosten daarvan zullen altijd lager zijn dan als we het uitbesteden aan commerciële partijen.
Je zegt hetzelf al, de overheid is gebonden aan wetten. Ze moeten blijven binnen de grenzen van de wet. Dat wil zeggen dat als de overheid een ingenieur inhuurt dat die ingenieur meteen ook een ambtenaar is, met alle wetten en regels. Maar ook dat ze hun beleid en processen in moeten richten naar wat de wet zegt, wat weer een blok aan het been kan zijn.
[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 20 juni 2024 01:26]