Vrijdag start de BNXT League, met vijf nieuwigheden. Voor het eerst is er een Belgische-Nederlandse reguliere fase met 19 ploegen en 38 speeldagen. Er is geen overkoepelende BNXT-finale en de laatste in de stand degradeert. “Het format is kristalhelder”, zegt general manager Wim Van de Keere van BNXT-League. Windrose Giants Antwerp begint aan de competitie tegen Den Helder Suns.
1. Reguliere fase met 10 Belgische en 9 Nederlandse ploegen
Het format waarbij eerst een aparte Belgische en Nederlandse reguliere competitie werd afgewerkt, die werd gevolgd door een Elite Gold en een Elite Silver, wordt na drie seizoenen afgeschaft. In dat vorige scenario speelden Belgische en Nederlandse ploegen pas vanaf maart tegen elkaar. In de campagne 2024-2025 zijn er negentien ploegen, na het forfait van Luik. Er zijn tien Belgische teams en negen Nederlandse teams. Dat geeft een totaal van negentien ploegen, waardoor er 38 speeldagen worden afgewerkt.
Vrijdag 13 september start de competitie en die eindigt op zaterdag 10 mei. Het format is duidelijk: wie eerste eindigt na 38 speeldagen is de kampioen van de BNXT League. Er wordt geen play-off finale meer afgewerkt. Dat is een goede zaak, want de voorbije drie jaar was er voor die finale tussen de Belgische en Nederlandse kampioen maar een matige interesse.
2. Belgische play-offs met acht, Nederland met zes
Er is toch een minpuntje als we kijken naar de nationale play-offs. In Nederland speelt na de reguliere fase de top zes de play-offs, in België is dat de top acht. België telt maar één team meer, dus het zou logisch geweest zijn dat slechts zes ploegen van de tien zich konden kwalificeren voor de eindronde. Verschillende Belgische clubs gingen voor een scenario met zes, maar enkele kleinere clubs kelderden dat voorstel.
3. De laatste degradeert
Jaren was er sprake van een gesloten competitie. Nu is er weer spankracht onderin het klassement. Wie als laatste eindigt degradeert. Gaat het om een Nederlandse ploeg, dan zakt die naar de Promotie Divisie (de tweede klasse dus). Stel dat een Belgisch team helemaal onderaan eindigt, degradeert die ploeg naar de Top Division Men One (de tweede klasse dus). In het seizoen 2025-2026 wil de BNXT League met achttien ploegen van start gaan. Op termijn wil men naar zestien teams.
4. 17 clubs worden aandeelhouder en betalen 30.000 euro
Een andere nieuwigheid is dat de clubs aandeelhouder van de BNXT League worden. Zeventien van de negentien clubs (twee Nederlandse teams deden dat niet) betaalden 30.000 euro. Dat was vooral om de schuldenberg af te bouwen. Die was ontstaan door de coronapandemie en het wegvallen van een hoofdsponsor. De twee clubs die geen aandeelhouder zijn geworden mogen van de FIBA (de internationale basketbalbond) – als hun licentiedossier in orde is – niet uitgesloten worden van competitie. De negentien clubs betaalden allemaal een startpremie van 22.500 euro. Een nieuwe hoofdsponsor is nog niet gevonden. General manager Wim Van de Keere geeft aan dat er gesprekken zijn met enkele kandidaten.
5. Verdeling Europese tickets
De winnaar van de Beker van België en de Nederlandse Cup zijn zeker van Europees basketbal in de FIBA Europe Cup. De Belgische en Nederlandse ploeg die als eerste eindigen na de reguliere fase van 38 speeldagen hebben ook een Europees ticket op zak. Na de nationale play-offs in Nederland en België zijn de kampioenen ook zeker van een ticket voor de Champions League.
Stel dat dezelfde ploeg eerste eindigt en kampioen is geworden, dan wordt het eindklassement als norm gehanteerd om het Europese ticket uit te delen aan een ander team.
Filou Oostende treedt in de komende campagne aan in de Champions League. Windrose Giants Antwerp speelt in de voorronde van de Champions League. Als zij de kwalificatie mislopen, worden zij opgevangen in de FIBA Europe Cup.
Hubo Limburg United komt uit in de FIBA Europe Cup en Spirou Charleroi in de kwalificaties van die Europese competitie.
De BNXT League is in volle onderhandeling met de FIBA om de kampioen uit de BNXT League na de reguliere fase ook te bekronen met een Europees ticket.