Nieuws
Leestijd van ongeveer 1 minuut
Het FD schrijft over het blootleggen van grootschalige hypotheekfraude in Amsterdam. Ook hypotheekadviseurs en administratiekantoren speelden daarin een “cruciale rol”.
De hypotheekfraude waarover het FD bericht, bleek uit onderzoek van het team Financiële Criminaliteit van de Amsterdamse recherche. Dat team onderzocht zogeheten “verborgen ruimtes”, geheime plekken die door criminelen worden gebruikt om drugs, wapens, contant geld of waardevolle voorwerpen te verbergen. Hierbij was onder meer een makelaar betrokken.
Bij het verbreden van het onderzoek kwam een grootschalige hypotheekfraude aan het licht, aldus het FD. Diverse hypotheekadviseurs en administratiekantoren speelden een “cruciale rol” bij de opzet van een crimineel netwerk, waarin bedrijven werden opgericht om de fraude te verhullen.
Valse papieren
Administratiekantoren zorgden daarbij onder meer voor vervalsingen van bijvoorbeeld werkgeversverklaringen of jaarcijfers, om zo hypotheken te kunnen verkrijgen. “Zij regelden valse werkgeversverklaringen, nepsalarisstroken en, als de hypotheekaanvrager een eigen onderneming had, aangedikte jaarrekeningen om daarmee de banken te misleiden”, aldus het FD.
De valse documenten worden gebruikt om hypotheekverstrekkers zoals banken en daarna notarissen te misleiden. Volgens het FD maakten notarissen bij twijfel wel vaker melding van een ongebruikelijke transactie bij FIU-Nederland (Financial Intelligence Unit).
Aanbevelingen
De onderzoekers van het team Financiële Criminaliteit doen een aantal aanbevelingen om ondermijning tegen te gaan, schrijft het FD.
Zo adviseren zij bij hypotheekaanvragen een verplichte vermogenstoets door banken bij de Belastingdienst, meer capaciteit in de uitvoering bij toezichthouders en betere registratie van hypotheekfraude bij opsporingsdiensten, om de omvang ervan in kaart te brengen. Ook zou het minder eenvoudig moeten zijn om een onderneming te starten die door criminelen kan worden misbruikt.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) geeft aan voorstander te zijn van invoering van toetsing van aanvragen bij de Belastingdienst, maar dat vraagt wel om een wetswijziging.
FD: ‘Hoe een poef vol drugsgeld leidde tot oprollen van een hypotheekbende’