HomeFashionExtinction Rebellion geeft kleren weg in Mall of the Netherlands

Extinction Rebellion geeft kleren weg in Mall of the Netherlands

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

XR Guerilla Fashion verspreidt wederom tweedehandskleding als protest tegen fast fashion.

In het weekend van 13 en 14 april hebben activisten van Extinction Rebellion kleren weggegeven aan klanten van H&M, Zara en andere kledingwinkels in Leidschendam en Naaldwijk. Ze houden de winkelketens verantwoordelijk voor het schaden van het klimaat en mensenrechten. Ze noemen de actie Guerilla Fashion.

“Neem mee! Gratis!”
Het is de vierde keer dat de Haagse groep, onherkenbaar, elk met een paar kledingstukken onder de arm, de winkels in gaat om kleding in de rekken te hangen. De kleren zijn duidelijk herkenbaar door de felgekleurde labels die erin hangen, waarop “Neem mee!” en “Gratis!” staat, maar ook informatie over hoe de fastfashionindustrie bijdraagt aan de opwarming van de aarde, terwijl arbeiders door de hele productielijn onmenselijk behandeld worden.
De vraag die Guerilla Fashion stelt, is: “Zou het niet beter zijn als winkels kleding zouden inzamelen en hergebruiken, in plaats van alleen maar te produceren en weggooien?”

Mall of the Netherlands
Zaterdag keerde de groep terug in het Westland, maar op zondag stonden ze klaar voor een nieuw doelwit. Op de website van het kolossale winkelcomplex staat trots verkondigt “Binnen onze levendige winkelomgeving koesteren we een diepgaande verantwoordelijkheid voor de wereld waarin we leven.” In de praktijk betekent dat dat er (naast 95 reguliere kledingwinkels) één enkele modezaak voor tweedehands kleding te vinden is.
“We moesten eigenlijk wel een keer naar Voorburg of Leidschendam komen,” laat de perswoordvoerder weten.

Fast fashion schaadt het klimaat
De mode-industrie is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van de hele Europese Unie. De uitstoot van broeikasgassen draagt in grote mate bij aan de opwarming van de aarde. Grote modeketens gooien maandelijks hele collecties kleding weg, om de consument aan te moedigen steeds meer nieuwe kleding te kopen. Op die manier belandt 85% van al het textiel binnen een jaar na productie op de stort.
Het onderwerp is de laatste tijd flink in de aandacht, ook doordat Frankrijk, toonaangevend voor de hele modewereld, wetgeving invoert om fast fashion flink te belasten, ten bate van duurzame en lokale alternatieven.

Heftige week, ludiek einde
De afgelopen tijd was Extinction Rebellion vaak in het nieuws. In Den Haag waren er vorige week zes uur lang diverse blokkades in het stadscentrum tegen de fossiele subsidies, werd er bij EBN gedemonstreerd tegen ondergrondse CO₂-opslag, en in het Stadhuis een brief aan burgemeester Van Zanen voorgelezen.
Het plan was om de Guerilla Fashion-actie op zaterdag niet alleen in het Westland, maar ook in Zoetermeer uit te voeren. De rebellen die de twee gemeentes zouden bezoeken, zaten tegen hun verwachting in van vrijdag op zaterdag 18 uur lang voor het provinciehuis in Haarlem, waarna besloten werd om Zoetermeer dan maar op een later moment weer te bezoeken. Woordvoerder Olax benadrukt: “De zorg voor jezelf staat hoog in het vaandel bij onze organisatie. We zoeken de grenzen op, maar er zijn grenzen. Het is wel altijd fijn om naast zulke intense acties ook iets ludieks te doen, zonder iemand te frustreren, behalve misschien een paar CEO’s.”

De rest van Nederland
“De Fast Fashion-uitbuiters in “De Malle van Nederland” kunnen ons ook niet meer ontlopen! Nu de rest van Nederland nog!” blikt activist Wilk terug op de actie van zondag. En de rest van Nederland luistert: dit weekend hebben ook Assen en Sittard zich bij de Guerilla Fashionista’s aangesloten. Zolang een betekenisvolle reactie van de mode-industrie uitblijft, belooft Extinction Rebellion: “We komen terug, met nog veel meer!”

Wat is Extinction Rebellion?
XR is een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het leven op aarde te behouden. Rebellen van XR zetten druk op overheden en bedrijven – met vreedzame, creatieve en ontregelende acties – om te zorgen dat deze in actie komend tegen de klimaat- en ecologische crisis. Sinds de oprichting in 2018 is XR een van de snelst groeiende burgerbewegingen ter wereld. XR brengt gewone mensen, uit alle delen van het land en van alle leeftijden, bij elkaar. In Nederland maakt een grote meerderheid zich zorgen over het leven van huidige en toekomstige generaties. Deze tendens is terug te zien in de beweging; iedere maand zijn er meer lokale XR-groepen actief.

Door: Peter van der Aar.
Tekst en foto’s: persbericht Extinction Rebellion.


Kleding weggeven MotN 3
Kleding weggeven MotN 4
Kleding weggeven MotN 5

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img