HomeBussinessEnergierekening: vaste gasprijzen stijgen verder

Energierekening: vaste gasprijzen stijgen verder

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

Op de Nederlandse energiemarkt is het in augustus redelijk rustig bij de ontwikkeling van de prijzen van gas en stroom voor consumenten. Gasprijzen zijn sinds april licht gestegen, maar blijven in augustus gemiddeld genomen hangen op dezelfde niveaus als in juli. Stroomprijzen voor nieuwe klanten zijn nog altijd relatief laag.

Wel zijn er behoorlijke verschillen tussen diverse soorten contracten, waarbij dynamische prijzen die dagelijks meebewegen met de ontwikkeling op de groothandelsmarkt doorgaans het voordeligst zijn.

Uit het maandoverzicht van Business Insider Nederland voor de energieprijzen per 1 augustus, op basis van data van Energievergelijk.nl, blijkt dat de verschillen tussen de prijzen van energieleveranciers voor consumenten nog steeds groot zijn. Zeker als je een nieuw contract overweegt, loont het dus om prijzen te vergelijken.

De gemiddelde gasprijs voor alle soorten contracten, dus dynamisch, variabel én vast, noteert begin augustus op 1,26 euro per kuub. Dat is vrijwel gelijk aan juli.

Voor stroom geldt dat de gemiddelde prijs voor alle soorten contracten bij nieuwe klanten op bijna 0,27 euro per kWh ligt begin augustus. Dat is een halve cent lager dan de gemiddelde prijs begin juli.

Om de verschillen tussen diverse aanbieders uit te lichten, splitsen we de gas- en stroomprijzen hieronder uit tussen enerzijds dynamische en variabele tarieven en anderzijds contracten waarbij de prijs 1 jaar of langer vastligt. Dat geeft een beter beeld van de concurrentie tussen aanbieders in verschillende marktsegmenten.

Het overzicht van energieprijzen bij ruim twintig energieleveranciers per 1 augustus 2024 heeft betrekking op contracten voor nieuwe klanten. De data komen van Energievergelijk.nl.

Variabele energieprijzen voor gas en stroom

De energieprijzen voor dynamische en variabele energiecontracten tonen flinke verschillen tussen aanbieders.

In het geval van dynamische prijzen wordt de prijs voor consumenten op dagbasis aangepast, waarbij de ontwikkeling van gas- en stroomprijzen op de groothandelsmarkt leidend is. Voor de dynamische prijzen per 1 augustus gaat het dus om een momentopname.

Energieleveranciers passen doorgaans één keer per maand of eens per drie maanden de variabele energieprijzen aan.

In de tabel hieronder zijn ruim 20 aanbiedingen gesorteerd op basis van de gasprijs van laag naar hoog. Voor de meeste huishoudens is gas de hoogste kostenpost van de energierekening.

De gemiddelde gasprijs voor dynamische en variabele contracten ligt per 1 augustus op 1,23 euro per kuub. De dynamische gasprijzen blijven relatief laag, waarbij de laagste dynamische tarieven tussen de 1,11 euro tot 1,17 euro per kuub bewegen.

Als je de stroomprijzen bekijkt, ligt het gemiddelde voor de dynamische en variabele prijzen per 1 augustus op 0,26 euro per kWh. Bij de dynamische contracten liggen de laagste tarieven rond de 0,22 euro tot 0,24 euro per kWh.

Vaste prijzen: hoger dan variabele en dynamische tarieven

Wie energieprijzen voor 1 jaar of 3 jaar vastzet, heeft meer zekerheid over energiekosten gedurende een langere periode. Wel liggen de meeste vaste prijzen iets boven het niveau van de dynamische en variabele tarieven.

In de tabel hieronder hebben we de 1-jaarstarieven en de 3-jaarstarieven voor gas en stroom weergegeven, per 1 augustus voor nieuwe klanten. Ook deze lijst is gesorteerd van laag naar hoog op basis van de gastarieven.

De gemiddelde vaste gasprijs ligt per op 1,28 euro per kuub per 1 augustus, 5 cent hoger dan het gemiddelde variabele/dynamische tarief. Wel zijn er behoorlijke verschillen tussen aanbieders, want de laagste vaste gasprijzen van 1,23 euro per kuub liggen onder de duurste variabele tarieven.

Kijken we naar de vaste stroomprijzen, dan ligt het gemiddelde op 0,27 euro per kWh per 1 augustus. Dat is 1 cent meer dan het gemiddelde van de dynamisch/variabele prijzen. De verschillen tussen de diverse soorten contracten zijn dus kleiner bij de stroomprijzen. Ook hier geldt dat de goedkoopste vaste stroomprijzen lager liggen dan de duurdere variabele stroomprijzen.

Per saldo zijn dynamische tarieven het voordeligst, maar daarbij loop je ook meer risico, als prijzen op de groothandelsmarkten plotseling stijgen. Voorlopig is de marktontwikkeling echter relatief vlak.

LEES OOK: Het wordt toch spannend of Europa genoeg gas krijgt: Aziaten betalen meer voor vloeibaar aardgas uit VS

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img