Nederland ervaart een toename in deelname aan online gokken volgens een uitgebreide studie die in opdracht van het Nederlandse parlement is uitgevoerd door Ipsos. De bevindingen, die in juni werden gepubliceerd op basis van een gedetailleerde enquête onder Nederlandse inwoners, onthullen significante trends en zorgen in het goklandschap van het land.
Ipsos ondervroeg 13.586 Nederlandse inwoners van 16 jaar en ouder. De gegevensverzameling vond plaats van 14 februari tot 11 maart 2024, resulterend in een representatieve steekproef van 7.180 deelnemers.
Veel Nederlanders minstens één keer in het afgelopen jaar
Toename van jonge en nieuwe gokkers
De enquête vond dat 87 procent van de gokkers niet-problematisch was, terwijl 7 procent een laag risico liep, 3 procent een gemiddeld risico en 2 procent een hoog risico gokkers waren. Alarmerend genoeg was hoogrisicogokken meer prevalent onder 18- tot 24-jarigen (6 procent) en individuen met een niet-westerse migratieachtergrond (7 procent). Dit wijst op potentiële problemen in de toekomst, zoals veel NGO’s die met gokkers met een verslaving werken opmerken.
Nederlandse gokkers verward over legale online sites
Van de Nederlandse online gokkers weet 22 procent niet zeker of ze legale of illegale websites gebruiken. Deze verwarring benadrukt de noodzaak voor betere communicatie van gokexploitanten en regelgevers. Frequent gokkers die bijna dagelijks spelen zijn beter geïnformeerd, met 83 procent dat legale sites gebruikt. Daarentegen blijft 24 procent van de minder frequente gokkers onzeker over de legaliteit van hun platforms, wat hen blootstelt aan potentiële risico’s zoals onbetrouwbare uitbetalingen en gebrek aan consumentenbescherming.
Demografische verschillen tonen aan dat 34 procent van de vrouwelijke gokkers, 52 procent van de senioren van 65 jaar en ouder en 36 procent van degenen met een lager opleidingsniveau bijzonder onzeker zijn over de legaliteit van sites. Deze bevindingen wijzen op de noodzaak van gerichte voorlichtingscampagnes om het bewustzijn te verbeteren en ervoor te zorgen dat alle spelers weloverwogen beslissingen nemen.
Over het algemeen geeft de studie aan dat sommige recente acties van het parlement de goede richting opgaan. De illegale gokmarkt, hoewel moeilijk te kwantificeren, vormt waarschijnlijk op dit moment de grootste bedreiging vanwege zijn ontraceerbare aard en gebrek aan waarborgen om gokgerelateerde schade te beperken. Positief is dat een aanzienlijk aantal spelers blijft kiezen voor legale casino’s.