Deze oproep doet de burgemeester van Eindhoven in gesprek met het FD. De afgelopen tijd is veel commotie ontstaan rondom het Veldhovense ASML. De fabrikant van chipmachines trok eerder al aan de bel over het Nederlandse overheidsbeleid. Het wijst daarbij onder meer op nieuwe regels die het aantrekken van buitenlandse kenniswerkers moeilijker maakt.
Geheim plan
Vorige week bleek dat het kabinet in het geheim werkt aan een plan om ASML in Nederland te houden. Tegenover het FD reageert Dijsselbloem op dit plan. De burgemeester van Eindhoven stelt dat om ASML in Nederland te houden miljardeninvesteringen in de lokale infrastructuur nodig zijn. Hij wijst daarbij op het belang van ASML, zowel op nationaal als Europees niveau. Ook wijst Dijsselbloem op de unieke positie die Nederland dankzij ASML in de wereldwijde chipsector heeft.
Dijsselbloem ziet ook een grote impact op de werkgelegenheid in de regio. Iedere medewerker van ASML levert in de praktijk 2,8 mensen werk op in de toeleveringsketen. Rondom ASML is dan ook een ecosysteem ontstaan, dat zo’n 6.000 bedrijven telt.
Bereikbaarheid
De bereikbaarheid van de regio is volgens Dijsselbloem een belangrijk aandachtspunt in het aantrekkelijk houden van Nederland voor ASML. Zo lopen volgens de burgemeester zowel het spoor als de wegen in de regio vast. Tegelijkertijd spelen er ook problemen met huisvesting, scholing en netcongestie.