HomeFitnessBummer! Deze Apple-functies werken nog steeds niet in Nederland

Bummer! Deze Apple-functies werken nog steeds niet in Nederland

Date:

Related stories

NCAA Preview: Wie is de volgende Quinten, Jesse, Malevy of Tristan?

Tijdens het afgelopen seizoen waren er niet veel Nederlandse...

Programma NBA – Seizoen 2024 – ESPN (NL)

Team Programma'sAtlanta HawksBoston CelticsBrooklyn NetsCharlotte HornetsChicago BullsCleveland CavaliersDallas MavericksDenver...

Einde tijdperk: Amerikaanse satelliet die Nederlands onderzoek ondersteunde is vergaan

Tech & Innovatie•2 nov '24 18:42Auteur: ANPEen Amerikaanse satelliet...
spot_imgspot_img

Lang niet alles wat Apple aankondigt komt ook meteen in Nederland en België beschikbaar. Zo wachten we nog steeds op diensten die in de VS en in andere Europese landen al lang zijn uitgerold en lopen we ook op diverse Apple-producten allerlei functies mis. Met de aankondiging van iOS 18 is de lijst van Apple-functies die voorlopig niet in Nederland werken alleen maar langer geworden.

In deze gids hebben we de de belangrijkste producten en diensten die nog steeds niet in Nederland en België verkrijgbaar zijn op een rijtje gezet.

Aan het einde van dit artikel hebben we een lijst van producten en diensten die inmiddels wél sinds kort of al enige tijd te vinden zijn in Nederland.

Het is uiteraard een niet-uitputtende lijst want er zijn allerlei kleinere functies waar we ook nog niets aan hebben. Denk bijvoorbeeld aan het iPhone Upgrade-programma waarmee je jaarlijks kunt overstappen naar een nieuwe iPhone.

Nieuwe en bestaande diensten en producten die nog niet naar Nederland en België komen

De lijst met diensten en functies die nog niet naar Nederland en België komen is door de nieuwe aankondigingen van de afgelopen tijd toch weer langer geworden, mede door de EU. Apple moet zich sinds 2024 houden aan strengere EU-regels om te voorkomen dat Apple geen monopoliepositie krijgt. Daarom is Apple ook terughoudender geworden als het gaat om het uitbrengen van nieuwe functies. Zo zijn er al drie iOS 18-functies die niet naar Europa komen.

Deze iOS 18-functies komen voorlopig nog niet in Nederland:

  • Apple Intelligence: Alle functies omtrent Apple Intelligence werken alleen in het Engels, waarvoor ook je toestel op Engels moet staan. Denk aan verbeterde Siri, hulp voor bij het schrijven of samenvatten van teksten, afbeeldingen genereren met de Image Playground, Genmoji, integratie met ChatGPT en meer. Voor Europa komen al deze functies voorlopig nog niet.
  • Berichten via satelliet: Ondanks dat SOS-noodmelding via satelliet wel in Nederland werkt, werkt het versturen van berichten via een satelliet alleen in de VS.
  • Categorisatie in de Mail-app: Het categoriseren van e-mails (bijvoorbeeld op nieuwsbrieven, updates en transacties) werkt alleen in het Engels.
  • Highlights in Safari: De belangrijkste resultaten van een webpagina overzichtelijk bij elkaar. Wordt alleen voor Engels ondersteund.
  • Samenvatting van artikel in de Safari-reader: Een samenvatting van de belangrijkste inhoud van een artikel op een website werkt ook alleen in het Engels.
  • Topografische kaarten en offline hikingroutes: De topografische kaarten zijn alleen beschikbaar in de VS, evenals hikingroutes van de 63 nationale parken van de VS.
  • Tap to Cash: Onderling geld uitwisselen door twee iPhones bij elkaar te houden. Werkt via Apple Cash, wat nog steeds alleen in de VS werkt.
  • Transcripties van audionotities: De nieuwe audionotities werken wel in Nederland, maar je kan er geen transcriptie van krijgen. Dat werkt alleen in het Engels.
  • Stroomverbruik in Woning-app: Alleen bij een bepaald nutsbedrijf in de VS kun je het stroomverbruik van je huis bekijken in de Woning-app.
  • Telefoongesprekken opnemen en transcriptie krijgen: Je kan in iOS 18 een telefoongesprek opnemen (waarbij de beller geinformeerd wordt) en ervan een transcriptie krijgen in de Notities-app. Dit werkt allebei niet in het Nederlands.
  • iPhone Mirroring: Je kan met macOS Sequoia je iPhone bedienen vanaf je Mac en ook alle iPhone-meldingen op de Mac ontvangen. Vanwege EU-regels brengt Apple deze functie voorlopig niet naar Europa.
  • Scherm bedienen op afstand via SharePlay: Met de vernieuwde schermdeling in SharePlay kun je niet alleen het scherm delen, maar ook aanwijzingen geven door op het scherm van de ander te tekenen of het op afstand te bedienen. Vanwege EU-regels is dit voorlopig niet in Nederland beschikbaar.

Deze eerdere iOS 17-functies werken ook niet in Nederland of het Nederlands:

  • Hé Siri: Voor het activeren van Siri hoef je alleen nog maar ‘Siri’ te zeggen, dus zonder ‘Hey’. Werkt op alle iOS 17-toestellen en op Macs met Apple Silicon, maar alleen in het Engels.
  • Meerdere Siri-opdrachten achter elkaar: Je kunt meerdere verzoeken aan Siri geven, zonder dat je de assistent steeds hoeft te activeren. Werkt op alle iOS 17-toestellen, maar alleen in het Engels.
  • Slimme tekstaanvulling: Door op de spatiebalk te tikken kun je complete woorden of zinnen afmaken. Dit werkt alleen in het Engels.
  • Live Voicemail: Je krijgt een realtime transcriptie als iemand bezig is een voicemailbericht in te spreken. Dit gebeurt lokaal op de iPhone, dus je hebt geen Visual Voicemail nodig. Klinkt het belangrijk genoeg om de beller te spreken, dan kun je meteen opnemen. Werkt op alle iOS 17-toestellen, maar alleen in het Engels. Het uitschrijven van ingesproken audioberichten in iMessage werkt echter wél in het Nederlands.
  • Slim boodschappenlijstje: In de Herinneringen-app kun je vanaf iOS 17 een slimme boodschappenlijst maken. De iPhone zet de boodschappen dan automatisch in de juiste categorie, dus bananen komen onder een kopje ‘Groente en fruit’ en yoghurt wordt bij ‘Zuivel’ ingedeeld. Helaas werkt dit alleen in het Engels.

Live Voicemail in iOS 17: een handige nieuwe functie in de Telefoon-app, maar voorlopig niet in het Nederlands.


Vision Pro

De Vision Pro is alleen nog beschikbaar in de VS en vanaf de zomer van 2024 in de eerste landen in Europa en Azië. De Vision Pro is dan wel te koop in bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk, maar Nederland zit er nog niet bij. Het is onbekend wanneer de Vision Pro precies in Nederland verkrijgbaar is, maar we verwachten dat dat nog wel eventjes gaat duren. Wellicht dat de headset eind dit jaar in de Nederlandse Apple Stores ligt, maar het zou ook nog tot begin 2025 kunnen duren.

Siri-stemherkenning op de Apple TV

Sinds tvOS 16.2 vind je op de Apple TV ook stemherkenning met Siri. De assistent weet dan wie er spreekt en past daar de content op aan. Zo kun je eenvoudig jouw favoriete muziekbibliotheek afspelen, zonder handmatig van gebruiker te hoeven wisselen. Ook kun je van gebruiker wisselen met je stem. Maar helaas werkt dit niet in het Nederlands. De reden hiervoor is ons volstrekt onduidelijk: de stemherkenning op de HomePod werkt immers wel gewoon in het Nederlands. We hopen dat de functie alsnog later in het Nederlands te gebruiken is.

Livetekst vertalen

Livetekst is een handige nieuwe functie op de iPhones met A12-chip en nieuwer die tekst in foto’s en afbeeldingen kan herkennen. Je kan dan bijvoorbeeld de tekst kopiëren of meteen een telefoonnummer bellen dat in een foto staat. Apple zegt dat de functie alleen Engels, Chinees, Frans, Italiaans, Duits, Spaans en Portugees herkend. De vertaalfunctie van Livetekst werkt dan ook alleen in deze talen. Gelukkig kun je Livetekst wel gebruiken, al moet je voor sommige functies wel de Engelse taal toevoegen aan de instellingen op de iPhone. Maar de vertaaloptie wordt niet ondersteund in het Nederlands, ook niet nu de Vertaal-app wel Nederlands begrijpt.

Live Text talen.

Mail-verbeteringen met zoeken en meer

In iOS 16 heeft de Mail-app een aantal nieuwe functies gekregen. Zo is de zoekfunctie slimmer, doordat typfouten automatisch hersteld worden en de app synoniemen voor jouw zoekterm gebruikt. Maar helaas werkt dit alleen voor Engels en is het alleen te gebruiken in Engelstalige landen. Datzelfde geldt ook voor de melding die je kan krijgen als je een belangrijk deel van de e-mail vergeet, bijvoorbeeld het toevoegen van een bijlage. We weten niet precies waarom, maar ook dit werkt alleen in het Engels.

ID-kaarten in Wallet

Het is een droom van menig Apple-gebruiker: het bewaren van een identiteitskaart in de Wallet-app. In de VS kan sinds kort in enkele staten, want je kan dan bijvoorbeeld je rijbewijs opslaan in de Wallet-app. De Wallet-app krijgt ondersteuning voor allerlei soorten ID-kaarten, waaronder dus het rijbewijs. Maar helaas is er nog altijd geen teken dat dit naar Europa komt, laat staan Nederland of België. Sinds iOS 16 kunnen ook apps dergelijke ID-bewijzen gebruiken om bijvoorbeeld je identiteit te bevestigen. Denk aan apps van overheden. Maar dus helaas nog niet bij ons.

ID details op iPhone (VS)

Maps-verbeteringen voor navigatie en ov

Apple Kaarten heeft in Nederland en België verbeterde kaarten gekregen, met meer details in wegen en afslagen, gebouwen en natuurlijke omgeving. Maar nog niet alles is beschikbaar. In iOS 16 heeft Apple verbeteringen voor het ov toegevoegd, zoals de prijs van je rit en het rechtstreeks toevoegen van tegoed aan je ov-kaart in Wallet. Maar ook die functies zijn voorlopig nog niet in Nederland beschikbaar.

Gezondheid-data delen met doktoren

In de VS is het mogelijk om de gegevens in de Gezondheid-app te delen met je zorgaanbieder, zodat je dokter inzage krijgt in je data. Ook de verbeteringen in laboratoriumresultaten die deel uitmaken van de Health Records komen niet naar Nederland. Health Records is al lange tijd beschikbaar in de VS, maar maakt ook dit jaar niet de overstap naar Europa. Apple biedt in de VS ook een functie om je de hoogtepunten van je bloedglucoseniveau te bekijken.

Weer-meldingen

De Weer-app heeft al in iOS 15 ondersteuning voor weermeldingen gekregen. De app kan per uur in een melding aangeven als het gaat regenen, sneeuwen of hagelen of wanneer het de neerslag ophoudt. Dit wordt alleen ondersteund in een aantal landen. Nederland in zijn geheel wordt niet ondersteund. Woon je in Zeeland? Dan heb je wel geluk, want daar werken de neerslagmeldingen van de Weer-app wel. Dat komt omdat dat deel van Nederland net binnen het kader van het Verenigd Koninkrijk valt. Apple heeft de wereldkaart ingedeeld in vakken en een deel van Zeeland valt net binnen het vak van het Verenigd Koninkrijk. Je kan in Nederland wel meldingen van de Weer-app krijgen voor noodweer, maar dus niet voor regenbuien.

Apple Card en andere Apple Pay-functies

De Apple Card is een aanvullende kaart voor Apple Pay. Het is Apple’s eigen creditcard die je kan gebruiken in winkels waar ook Apple Pay geaccepteerd wordt. Apple geeft je tegoeden in de vorm van Apple Pay Cash voor elke keer dat je een betaling uitvoert. Apple werkt voor de kaart samen met de Amerikaanse bank Goldman’s Sachs. Er is vooralsnog geen concrete planning voor een verdere uitrol buiten de VS. Wij zien de kaart de komende jaren nog niet beschikbaar komen in Nederland, ook omdat hiervoor nauw samengewerkt moet worden met een lokale bank en instantie die de kaart uitgeeft. Nederland zal dan niet bovenaan de prioriteitenlijst staan. Bovendien is er in Nederland veel minder behoefte aan dergelijke toepassingen, omdat onze betaalinfrastructuur veel minder op creditcards gebaseerd is.

Apple Cash

Ook al hebben we in Nederland sinds 2019 de mogelijkheid om Apple Pay te gebruiken, nog lang niet alle functies zijn beschikbaar. Zo is Apple Cash niet beschikbaar en kun je de speciale ov-functies van Apple Pay nog niet gebruiken (hoewel Apple Pay in het Nederlandse ov wel geaccepteerd wordt). Ook andere Apple Pay-functies werken alleen in een beperkt aantal landen.

Apple News en News+

Vele jaren geleden startte Apple met Apple News, een soort alles-in-één nieuwsapp. Menselijke medewerkers zorgen daarbij voor een selectie van het nieuws, wat moet voorkomen dat je door algoritmes een bepaalde mening krijgt aangepraat. Allemaal goed en wel, maar het aantal landen waar de dienst voor beschikbaar is, is op één hand te tellen. Dat geldt ook voor Apple News+, een aanvullende betaalde dienst waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkt kranten en tijdschriften kan lezen. Is beschikbaar in de VS, maar komt voorlopig niet naar andere landen.


Bekijk ook


Apple News: alles over deze nieuwsdienst en app

Apple News is een app waarmee je artikelen van kranten, tijdschriften, blogs en websites kunt lezen. De app is te gebruiken in een beperkt aantal landen, maar via een omweg kun je er ook in Nederland en België gebruik van maken. Daarnaast is er de betaalde dienst News+.

Apple Fitness+

In de VS heeft Apple sinds eind 2020 een nieuwe dienst, genaamd Apple Fitness+. Dit is een betaalde dienst waarin je instructie- en workout oefeningen vindt waarbij je zelf (vanuit huis of de sportschool) mee kan doen. Er komen wekelijks nieuwe video’s van allerlei professionele sporters, in verschillende categorieën. Kijken doe je via je iPhone, iPad of Apple TV en met de Apple Watch worden al je metingen bijgehouden. Als je ten minste in een geschikt land woont (zoals de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië). Inmiddels is Apple Fitness+ ook uitgerold naar andere landen in Europa, waaronder Duitsland, Frankrijk, Spanje en Oostenrijk. Apple gebruikt hiervoor ondertiteling, dus alles is gewoon in het Engels beschikbaar. Waarom dit nog niet in Nederland mogelijk is, is voor ons een raadsel.

Duurste bundel Apple One

Apple One is de alles-in-één bundel waarin meerdere diensten gecombineerd zijn. Maar in Nederland en België zijn alleen de twee standaardbundels beschikbaar, met daarin Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade en iCloud-opslag (50GB of 200GB). De duurste Premier bundel heeft ook nog Apple News+ en Apple Fitness+, met 2TB iCloud-opslag. In onder andere Duitsland is Apple One Premium inmiddels wél beschikbaar, met daarbij dus ook Apple Fitness+ voor in totaal €28,95 per maand. Waarschijnlijk krijgen wij dit ook zodra Apple Fitness+ beschikbaar komt, maar tot die tijd grijpen we dus mis.

Apple Watch-toetsenbord in het Nederlands

Op de iPhone, iPad en Mac werkt typen in het Nederlands (uiteraard) probleemloos, met of zonder autocorrectie. Op de Apple Watch is dat een ander verhaal. Op de Apple Watch Series 7 zit voor het eerst een volledig toetsenbord, vanwege het grotere scherm. Maar helaas werkt dit toetsenbord alleen in het Engels en Chinees en sinds watchOS 9 in onder andere het Duits, Frans, Italiaans en Spaans. Ook dit jaar wordt Nederlands dus niet ondersteund. Zowel het typen als het vegen werkt in het Nederlands niet. Je kunt de functie wel inschakelen door Engels als taaloptie toe te voegen, maar de autocorrectie probeert dan van elk woord dat je typt een Engels woord te maken. Dat maakt het gebruik nogal onhandig.

Het is ons volstrekt onduidelijk waarom het Apple Watch-toetsenbord niet werkt in het Nederlands.

Apple Watch Series 7 toetsenbord in het Nederlands niet mogelijk.

Apple Watch Family Setup

Sinds watchOS 7 en iOS 14 biedt Apple de mogelijkheid om een Apple Watch voor een gezinslid in te stellen die zelf geen iPhone heeft. Denk bijvoorbeeld aan een kind of je opa of oma. Maar helaas werkt dit niet in Nederland, omdat Odido, KPN en Vodafone deze functie niet aanbieden. Ook Telenet in België werkt hier niet mee. Het is daarom niet mogelijk om de Family Setup in Nederland en België te gebruiken, waardoor iedere Apple Watch-gebruiker nog altijd per se een eigen iPhone nodig heeft.

Apple Watch Family Setup.

Geen Belgisch-Nederlandse Siri op Apple Watch

Belgische gebruikers zitten al jaren te wachten op ondersteuning voor de Belgisch-Nederlandse Siri op de Apple Watch. Op de Apple TV is Siri inmiddels beschikbaar in België sinds tvOS 15.2, maar op de Apple Watch is het nog behelpen. Je kunt de Belgisch-Nederlandse Siri wel gebruiken, maar de stem zegt helaas niets terug. Je krijgt dus geen audio feedback van de assistent, terwijl dat in het Nederlands wel gewoon kan.

Overigens is de Belgische Siri-stem sinds de komst van iOS 15 helemaal verdwenen, ook op de iPhone en iPad. Voorheen was er een speciale Vlaamse Siri-stem, maar gebruikers in België moeten het nu doen met het Nederlandse accent. De reden hiervoor is ons onbekend.

Geen single sign-on op Apple TV

In de VS is er al de mogelijkheid van zero sign-on, maar in Nederland is single-sign on nog niet eens mogelijk bij tv-aanbieders. Single sign-on houdt in dat je je maar eenmalig hoeft aan te melden bij je tv-aanbieder, om toegang te krijgen tot alle apps die bij je kabelpakket horen. Apple heeft er al een uitlegartikel in het Nederlands over, maar daar hebben we natuurlijk niks aan als het in Nederland met nog geen enkele aanbieder te gebruiken is. De Belgen hebben wel geluk: zij kunnen met Proximus Pickx single sign-on gebruiken.

Zero sign-on ging in december 2018 van start als onderdeel van tvOS 12. De Apple TV herkent het kabelnetwerk van de gebruiker en meldt je automatisch aan bij alle ondersteunde apps. Je hoeft dan niets meer in te typen.

Ook deze functies ontbreken nog
Er zijn nog meer functies waar we op wachten:

  • TV-series in de iTunes Store en Apple TV-app.
  • Scribble op de Apple Watch en Scribble op de iPad: beschikbaar in onder andere het Engels en Duits.
  • Fietsroutes in Apple Kaarten. Apple breidt de fiestroutes geleidelijk uit naar andere landen, maar er zijn geen aanwijzingen dat Nederland en België snel aan de beurt zijn.
  • Geen indoor kaarten voor luchthavens in België.
  • Bellen via andere apparaten als iPhone uitgeschakeld is dankzij iCloud.

Diensten die (sinds kort) wél in Nederland en België beschikbaar zijn

Gelukkig zijn er ook producten en diensten die inmiddels wel beschikbaar zijn en die we gewoon kunnen gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

HomePod mini in blauw
  • Fietsroutes in Apple Kaarten: Sinds voorjaar 2024 zijn Nederlandse fietsroutes eindelijk in Apple Kaarten beschikbaar. Daardoor kan je eenvoudig vanaf je iPhone of Apple Watch een fietsroute door het hele land starten.
  • Verbeterd dicteren: Sinds iOS 17 kun je offline in het Nederlands dicteren en het dicteren afwisselen met typen. Echter, de automatische interpunctie het dicteren van emoji kan in het Nederlands nog niet.
  • Offline Siri en gesprekken ophangen: Sinds iOS 17 werkt Siri voor bepaalde taken ook offline in het Nederlands, zoals het zetten van timers. Ook het ophangen van een telefoongesprek met Siri werkt in het Nederlands. Dit is twee jaar later dan in het Engels.
  • Self Service-reparaties in Nederland: Je kan ook in Nederland onderdelen bestellen en zelf bepaalde defecten van je iPhone en Mac repareren.
  • Vernieuwde Apple Kaarten in Nederland en België: Sinds 15 december vind je in de gehele Benelux de vernieuwde Apple Kaarten, met ondersteuning voor Look Around en snelheidslimieten.
  • Vertaal-app in het Nederlands: Sinds iOS 16 is de Vertaal-app en de systeembrede vertaaloptie beschikbaar met de Nederlandse taal.
  • Release HomePod mini in Nederland en België: De HomePod mini is sinds eind maart in Nederland en België verkrijgbaar. De Nederlandse Siri is al sinds HomePod-software versie 15.2 van december 2021, terwijl de Nederlandse stemherkenning (waarmee de HomePod gebruikers kan herkennen) sinds iOS 15.4 beschikbaar is.
  • Apple Watch 4G: Sinds eind oktober 2021 is de 4G Apple Watch officieel in Nederland beschikbaar. Je kan daardoor ook zonder iPhone de deur uit en toch bereikbaar zijn via je Apple Watch.
  • QuickPath: Het veegtoetsenbord werkt sinds iOS 15 ook in het Nederlands. Daardoor kun je nu via QuickPath ook woorden maken door over het toetsenbord te vegen, in plaats van op letters te tikken.
  • TV-kanalen: Abonneer je op betaalde streamingdiensten via de TV-app. In Nederland zijn dat onder andere de MLS Season Pass en MUBI.
  • Voorspellende QuickType: Sinds iOS 13 kun je op de iPhone (en ook iPad met iPadOS 13) profiteren van de voorspellende QuickType-functie in het toetsenbord. Hierdoor kun je sneller typen dankzij woordsuggesties en -aanvullingen.
  • Apple TV+: Sinds 1 november 2019 beschikbaar in meer dan honderd landen, waaronder Nederland en België. Je kijkt met Apple TV+ naar allerlei series en documentaires die speciaal voor Apple geproduceerd zijn.
  • Apple Arcade: Onbeperkt meer dan 100 games spelen voor een vast bedrag per maand kan sinds september 2019 ook in Nederland en België.
  • Dualsim met eSIM: Sinds 21 augustus 2019 kun je bij Odido (voorheen T-Mobile) gebruikmaken van de eSIM voor de dualsimfunctie van de iPhone. De eSIM is een elektronische ingebouwde simkaart, die je kan gebruiken naast een fysieke simkaart. Daarna volgde andere providers, zoals KPN en Vodafone.
  • Apple Pay: Sinds 11 juni 2019 is Apple Pay officieel in Nederland beschikbaar. ING was de eerste bank en daarna volgden er nog meer, waaronder Rabobank en ABN AMRO. In België sluiten steeds meer banken zich aan bij Apple Pay.
  • TV-app: Met de TV-app op de iPhone, iPad en Apple TV check je welke films en series waar te zien zijn. Je ziet bijvoorbeeld het aanbod van Amazon Prime, Hayu en Netflix. Bij bijvoorbeeld Netflix gaat het kijken zelf nog altijd via de Netflix-app. De TV-app is ook de thuishaven van de aankomende streamingdienst Apple TV+.
  • ECG: Op de Apple Watch een ECG maken kan onder andere in Nederland en België.
Apple Kaarten met rijstrookbegeleiding.

Weet je nog meer functies die we in Nederland en België niet hebben? Laat het weten via onderstaande contactlink!

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 – 12 juni, 13:10: Bijgewerkt met de nieuwe functies in iOS 17 en meer.

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img