Breaking ontstond in de Verenigde Staten in de hiphopcultuur. Op feesten werd er gedanst tijdens ‘breaks’ in de muziek. Dansers probeerden elkaar te overtreffen met hun danskunsten. “Het competitieve aspect heeft er altijd wel ingezeten”, vertelt Van Dal. “Elkaar overtreffen met moves zien we tot de dag van vandaag en nu zelfs in Parijs.”
Breaking is géén voorbereide dans, zoals bijvoorbeeld bij ritmische gymnastiek. Op welke muziek er gedanst moet worden, is van tevoren niet bekend. “Op het moment dat jij de eerste pasjes gaat doen, weet je pas welke muziek. De dj bepaalt daarin. De dansers moeten heel muzikaal zijn”, zegt Van Dal. De jury bepaalt uiteindelijk wie er wint: zij letten ook op bijvoorbeeld originaliteit.
Medailles
Alhoewel veel mensen breaking niet zullen associëren met ons kikkerlandje, is Nederland kansrijk voor medailles, zeggen Van Neerbos en Van Dal. “We komen hier niet om mee te doen, we komen hier als serieuze titelkandidaat”, aldus Van Dal. En dat is ook echt niet ondenkbaar, voegt Van Neerbos toe: “India Sardjoe is wereldkampioen, Menno van Gorp is twee keer wereldkampioen en Lee-Lou Demierre heeft de afgelopen twee kwalificatietoernooien gewonnen.”
De concurrentie is echter ook sterk, vinden de beide heren. “We weten dat Japan, Amerika, China en Italië zich ook goed hebben voorbereid.”
India Sardjoe komt vandaag rond 16.00 in actie, in de allereerste breakingbattle op de Olympische Spelen ooit. Ze moet een qualifier doen om in de poulefase terecht te komen.