HomeInfraBouwend Nederland waarschuwt Kamer: onderhoud de Nederlandse infrastructuur 

Bouwend Nederland waarschuwt Kamer: onderhoud de Nederlandse infrastructuur 

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

Bouw & Infrastructuur7 okt ’24 07:52Aangepast op 7 okt ’24 08:44Auteur: Mark van Harreveld

Er moet meer geld beschikbaar komen voor de Nederlandse infrastructuur, daarvoor pleit Bouwend Nederland in een brandbrief aan de Tweede Kamer. ‘Iedereen die er verstand van had, wist al jaren dat dit de grootste instandhoudingsopgave ooit is’, zegt voorzitter Arno Visser van Bouwend Nederland, ‘maar de politiek erkende het nooit’.

Bouwend Nederland waarschuwt Kamer; onderhoud Nederlandse infrastructuur

De staat van het te onderhouden object blijkt bij aanvang van de werkzaamheden bovendien vaak slechter dan aanvankelijk werd aangenomen.

De grootste opgave ooit, zo verwoordt Visser de onderhoudsbeurt die de Nederlandse infrastructuur nodig heeft. Daar hoort zijns inziens het grootste budget ooit bij, maar dat is er dan weer niet. Het gaat volgens Visser om zo’n 3000 viaducten en 800 bruggen die er zo’n 50 á 60 jaar liggen. ‘Die zijn berekend op een ander soort verkeer dan we hebben. Er is meer verkeer en er is zwaarder verkeer’, zegt Visser die wijst op het steeds zwaardere vrachtverkeer en elektrische auto’s.

Daarnaast blijkt de staat van het te onderhouden object bij aanvang van de werkzaamheden vaak slechter dan aanvankelijk werd aangenomen. ‘Als je dan met een heel krap budget die aanbesteding hebt gedaan, dan loop je tegen de lamp.’ Volgens Visser speelde dat ook eerder dit jaar bij het onderhoud van de Van Brienenoordbrug: sommige partijen wilden daar niet eens aan beginnen en de partijen die dat wel wilden, eisten een groter budget vanwege het grote risico.

De situatie is complex, veel onderhoudswerk komt voor rekening van gemeenten en provincies die over zo’n 60 procent van de bruggen, sluizen en wegen. Volgens Visser speelt daar een ander probleem: gemeenten hebben dat geld op de plank liggen, maar krijgen het geld niet uitgegeven. ‘Daar is onderbesteding.’

Lastige puzzel

De opgave wordt alleen maar groter, weet Visser. Niet in de laatste plaats omdat veel onderhoud niet gelijktijdig kan plaatsvinden. Het is dus niet alleen een budgetkwestie, maar ook een organisationeel vraagstuk. De puzzel wordt niet kleiner, maar eerder lastiger, zegt Visser die doelt op de stikstofproblematiek die nog altijd speelt.

‘Er is meer verkeer en er is zwaarder verkeer’

Arno Visser, Bouwend Nederland

Last but not least: de Nederlandse infrastructuur behoeft niet alleen onderhoud, er moet ook nieuwe infrastructuur komen omdat de bevolking niet alleen groeit, maar ook op andere plekken gaat wonen. ‘Wat Kamer en kabinet moeten doen is een plan van aanpak voor die grootste instandhoudingsopgave ooit voor de komende jaren.’


Schrijf je nu in voor de BNR Nieuwsbrief voor je dagelijkse dosis nieuws en podcasttips. Iedere ochtend en/of middag in je mailbox zodat je altijd op de hoogte bent. Blijf Scherp.

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img