HomeBussinessAI en diversiteit spelen grote rol tijdens Future of Business…

AI en diversiteit spelen grote rol tijdens Future of Business…

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

“Tijdens Future of Business Technology bespreken we actuele tech-toepassingen en trends voor de IT-business. Cloud security, edge, IoT, workplace, thuiswerken, AI, alles komt langs. Maar zoals elk jaar hebben we een thema en dat is dit jaar diversity. Hoe ga je beleid implementeren en vasthouden om divers talent aan te trekken en te behouden?”, vraagt hoofdredacteur Witold Kepinski zich hardop af tijdens de opening van het event.

Veel instroom, weinig uitstroom

Het eerste panel, bestaande uit vijf vooraanstaande vrouwen uit de sector, werd die vraag beantwoord: “Bij ESET zie je veel vrouwen instromen, maar weinig uitstroom. Dat komt omdat de vrouwen bij ons zich aan elkaar kunnen optrekken en zich veilig kunnen voelen. Als ze naar de directie kijken dan zien ze een vrouw en dan weten ze: dat kan gewoon”, vertelt Astrid Oosenbrug, Public Affairs Manager bij ESET.

Marga Reuver, managing director bij EGP, vertelt dat het belangrijk is dat diversiteit opgenomen wordt in het jaarplan. “Een duurzame organisatie is inclusief en heeft een veilig werkklimaat. Dus moet je als senior management daarin het goede voorbeeld geven. Maar het is ook bewezen dat teams met verschillende karakters en vaardigheden, en dus diverse team succesvoller zijn dan teams die uit hetzelfde soort mensen bestaan.”

Girlsday voor meer meiden in de techniek

Melissa Scholten, Communications Manager Datacenters bij Digital Reality, adviseert om klein te beginnen. “Wij zijn bijvoorbeeld begonnen met girlsday samen met VHTO, een organisatie voor de bevordering van meer meiden in techniek. Maar diversiteit is meer dan vrouwen alleen. Daarom werken we samen met JINC, een organisatie voor jongeren met een migratieachtergrond die vanuit huis geen mogelijkheden krijgen.”

Eigenlijk kan er heel veel, maar waarom is het voor organisaties dan toch lastig om diversiteit te bevorderen? “Organisaties hebben het idee dat ze met alles wat moeten”, vertelt Dieuwke van Buren, managing director bij Equals Amsterdam. “Met vrouwen, LHBTI+ en neurodiversiteit. Maar omdat ze bang zijn om fouten te maken en niemand willen buitensluiten doen ze maar niets. Maar ik houd ervan om vanuit positiviteit te kijken. Wat kan het je brengen? Je kunt bijvoorbeeld zo talent aantrekken om je team aan te vullen.”

Mannen krijgen sneller krediet

Hendrika Willemse, oprichter van She in IT en moderator bij het panel, is al twintig jaar werkzaam in IT, maar heeft zich nooit onveilig gevoeld. “Maar ik heb echt ervaren dat andere mensen een andere ervaring hebben. Ik zag bijvoorbeeld dat mannen veel sneller een krediet krijgen toegewezen dan vrouwen. Daarom participeer ik bijvoorbeeld in She Credit. Dat soort initiatieven maken het verschil.”

Tegelijkertijd moeten we ervoor waken dat we ons alleen maar in vrouwenclubjes begeven, zegt Willemse. Scholten is het daarmee eens, maar Van Buren en Oosenbrug wijzen erop dat die focus op de vrouw echt nodig is. “Als we verder gaan zoals we nu bezig zijn met inclusie en diversiteit, dan zijn over 35 jaar man en vrouw gelijk”, zegt Van Buren. Oosenbrug: “Ik vind het heel mooi dat we hier met vijf vrouwen zitten. Al hebben we de mannen voor een echte transitie natuurlijk keihard nodig.”

Wat is een mens?

Het aantrekken en behouden van divers talent is niet het enige onderwerp dat de gemoederen bezighoudt. Er is nog een mensgerelateerde vraag die volgens Frank Buytendijk, analist bij Gartner, beantwoord moet worden, namelijk: wat betekent het om mens te zijn? Deze vraag volgt op een technologische ontwikkeling, namelijk die van AI, omdat mensen de neiging hebben om AI te antropomorfiseren, oftewel te vermenselijken.

“Dat is in ieder geval niet de manier waarop je naar AI moet kijken. Maar sommigen hebben ook de neiging om het te reduceren. Die mensen zetten AI weg als trucje of tool. Zij zien het grote plaatje niet meer, terwijl het een technologie is die onze hele maatschappij kan beïnvloeden en misschien wel op een fundamentele manier kan veranderen”, vertelt Buytendijk.

Onze banen worden niet overgenomen

Als voorbeeld noemt hij een sollicitant die ChatGPT gebruikte tijdens een sollicitatiegesprek: “Wat ga je doen met die persoon? Zeg je, je speelt vals en dat mag niet? Of moet je hem juist aannemen omdat hij slim is om ChatGPT te gebruiken. Het is echt niet zo dat onze banen worden overgenomen, maar je moet je wel zorgen maken als je geen AI wilt gebruiken. Ik denk juist dat door AI er heel veel banen bijkomen, zeker in de introductie van AI.”

Om de ontwikkeling van AI te voorspellen, heeft Gartner de vier seizoenen van AI ontwikkeld, waarbij we nu in de lente zitten. “Alleen denk ik dat het huidige paradigma van ‘we geven het model zoveel mogelijk data’ niet lang meer duurt. Een huidig algoritme heeft nog honderdduizenden foto’s nodig om een koe te herkennen. Een kind ziet drie koeien en kan altijd de koe aanwijzen. Maar de waarde zit in de combinatie van AI en andere technologie.’

Nadenken over duurzaamheid

Die lente duurt waarschijnlijk tot 2030. Een periode dat ook nagedacht gaat worden over de duurzaamheid van AI. Ook moet er meer duidelijkheid komen over de accuratesse en ethiek van AI. “We moeten leren omgaan met onwenselijke effecten van AI. Het is een tijd van experimenteren en leren, maar vooral van verwachtingen scheppen, zodat we weten wat werkt en wat niet werkt.”

In de zomer wordt de ontwikkelende technologie gebruikt om maatschappelijke impact te creëren. Bijvoorbeeld om triage door AI te laten doen. In de herfst oogsten we het resultaat van alle ontwikkelingen in de lente en zomer. Pas dan komt de winter, waarin we weer even op adem komen, maar dat is nog zo ver weg, zegt Buytendijk, dat we daar nu nog weinig over kunnen zeggen.

Corporate reporting sustainability directive

Waar we nu direct mee aan de slag kunnen en eigenlijk moeten is duurzaamheid. Daarom stond dat onderwerp tijdens het tweede panel van de dag centraal. In het panel zaten Samantha Reilly, Sector Banker TMT en Duurzame Energie, Petra Claessen, Marketing en New Business Director bij BTG, Lucas Jellema, CTO bij Conclusion, en Arnold Bijlsma, Security Sales Manager bij Jamf.

Moderator Danny Frietman vraagt het panel of we op een kantelpunt staan. De aanwezigen zeggen steeds meer focus te hebben op duurzaamheid, maar volgens Reilly blijft het niet meer zo vrijblijvend: “Volgend jaar gaat de corporate reporting sustainability directive van kracht, waarin wordt geëist dat grote organisaties transparant worden over de energievoetprint van hun producten en diensten. Dus ja, dat gaat veel impact hebben.”

Echt onderscheidend zijn

“Maar duurzaamheid is ook een commerciële aanpak. Net zoals diversiteit en inclusiviteit, gaat duurzaamheid een rol spelen in de relatie met klanten. Daarom moet je samen met de keten aan de slag”, aldus Jellema. Reilly bevestigt dat: “Zeker bij aanbestedingen kan je echt niet meer meedoen als je niet kan aantonen hoe duurzaam je opereert. En omdat niet iedereen het nog op orde heeft, liggen daar kansen om echt onderscheidend te zijn.”

Dries Depoorter, de één na laatste spreker, is zeker onderscheidend op zijn gebied als kunstenaar. Hij gebruikt technologie om mensen bewust te maken van hoe de digitale en verbonden wereld invloed kan hebben op een mensenleven. Zo hackt hij camera’s om jaywalkers (mensen die illegaal de straat over steken of door rood lopen) of beroemdheden te identificeren. Of neem de campagne waarbij hij AI inzette om verveelde politici bloot te stellen.

Bekijk ook de VIDEO:  The Flemish Scrollers -Automatically tagging politician when they use there phone on the livestreams

Niet blijven vergaderen

Het innovatieve karakter van de kunst van Depoorter sluit goed aan bij de laatste presentatie. Futurist Igor Beuker roept daarin mensen op om niet te lang te wachten met innoveren: “Je kunt blijven vergaderen, maar neem Boyan Slat. Die ging gewoon de oceaan plasic vrij maken en zal tegen 2040, naar eigen zeggen, slagen met die opdracht. En het is natuurlijk spannend om als organisatie zo’n stap te nemen, maar dat heet ondernemen.”

En natuurlijk is technologie de toekomst van elke business, aldus Beuker: “Tech sloopt businessmodellen. De impact van AI wordt enorm, maar als we niet oppassen en AI komt in de verkeerde handen dan heb je een rode knop voor kernwapens. We kunnen niet overzien wat de risico’s zijn, maar alles wat repetitief is wordt geautomatiseerd. Dus: be nice to nerds, waarschijnlijk kom je er voor één te werken.”

Door: Anne van den Berg

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img