HomeJobsAdlasz-adviseur Job Brouwers draagt bij aan de publieke sector

Adlasz-adviseur Job Brouwers draagt bij aan de publieke sector

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

Vier jaar geleden sloot Job Brouwers zich als junior consultant aan bij Adlasz, een adviesbureau met een focus op lokaal bestuur en het sociaal domein. Inmiddels doorgegroeid naar een volwaardige consultantsrol, vertelt Job over zijn werkzaamheden en hoe hij impact maakt binnen de publieke sector.

Jobs keuze voor de consultancy was geen toevallige. Met een achtergrond in economie wilde hij zijn analytische vaardigheden verder ontwikkelen en ervaring opdoen in verschillende sectoren.

“Tijdens mijn studie kreeg ik een breed beeld van hoe organisaties werken. Ik wilde in een omgeving starten waar ik in meerdere keukens kon kijken en tegelijkertijd mijn analytische skills kon aanscherpen. Consultancy bood precies die kans”, vertelt hij.

Directe impact maken

Waar Job aanvankelijk niet bewust koos voor de publieke sector, voelde hij bij Adlasz al snel de aantrekkingskracht ervan. “Wat mij aanspreekt is dat je werkt aan projecten die een directe impact hebben op de samenleving, de omgeving waar je jezelf in bevindt en de stad of het dorp waar je zelf weleens komt.”

“Het is tastbaar werk – je ziet de resultaten van je inspanningen terug in de gemeenten en omgevingen waarin je werkt”, legt hij uit. “Het idee dat mijn werk bijdraagt aan het welzijn van burgers en de efficiëntie van overheidsinstanties, maakt mijn werk niet alleen uitdagend maar ook bevredigend.”

Bij Adlasz heeft Job aan een breed scala aan opdrachten gewerkt. Zo droeg hij bij aan projecten binnen het fysieke domein van gemeenten, waarbij hij bijvoorbeeld hielp bij de optimalisatie van processen rond woningbouw en infrastructuur. Daarnaast werkte hij aan capaciteitsmanagement, waarbij hij adviseerde over hoe publieke organisaties hun personeelsbestand effectief kunnen afstemmen op de te verwachten taken en budgetten.

“Het efficiënt bereiken van doelen betekent bij onze klanten dat publiek geld goed wordt besteed.”

Ook hield hij zich bezig met interne controle- en beheersingsprocessen, waarbij hij bijdroeg aan het ontwikkelen van systemen die ervoor zorgen dat gemeenten op een transparante en verantwoorde manier hun taken uitvoeren.

Een concreet voorbeeld van zijn werk is het verbeteren van de interne beheersing rondom het uitgifteproces van paspoorten. “Het lijkt eenvoudig, maar er komt veel bij kijken om ervoor te zorgen dat dit proces efficiënt, veilig en eerlijk verloopt. Je moet ervoor zorgen dat elke stap in het proces klopt, zodat er geen ruimte is voor fouten of misbruik”, geeft Job een inkijkje.

Gemeenten zijn enorm veelzijdige organisaties

Daarnaast is hij betrokken bij complexere vraagstukken, zoals de uitvoering en interne beheersing van de Participatiewet en de Wmo, waarbij hij helpt om gemeentebeleid effectief en doelgericht te implementeren. “Gemeenten zijn enorm veelzijdige organisaties die allerlei verschillende taken uitvoeren, van paspoorten uitgeven tot het bieden van zorg aan kwetsbare inwoners”, schetst Job. “Het is fascinerend om hieraan bij te dragen.”

In zijn gemeentelijke opdrachten richt Job zich vooral op het verbeteren van de bedrijfsvoering, waarbij hij de samenhang tussen beleid, financiën en uitvoering onderzoekt en optimaliseert. “Wanneer deze drie aspecten goed op elkaar afgestemd zijn, kunnen gemeenten hun taken beter uitvoeren en worden hun doelstellingen eerder bereikt”, geeft hij aan.

“In de organisaties waar ik kom werkt de driehoek vaak nog niet perfect. Het mooie is dat ik in onze opdrachten de organisaties een helpende hand kan bieden en handvatten kan geven om minder met randzaken bezig te zijn en beter in positie te komen om hun taken uit te voeren en daarmee hun doelen te bereiken.”

“Het efficiënt bereiken van doelen betekent bij onze klanten dan ook dat publiek geld goed wordt besteed en dat alle burgers in ons land goed geholpen worden. Daaraan bijdragen geeft natuurlijk een voldaan gevoel.”

Gemeenten worstelen met dezelfde uitdagingen

In de praktijk ziet Job hoe gemeenten “eigenlijk allemaal worstelen met dezelfde uitdagingen, al is het met net een andere nuance of invalshoek”.

“We werken hard, maar er is ook altijd ruimte voor een goed gesprek of een lach.”

“En toch zien de ambtelijke apparaten en organisatiestructuren er overal anders uit”, geeft hij aan. “Deels is dit natuurlijk te verklaren vanuit schaalgrote van de gemeenten, een ander deel lijkt mijn inziens te zitten in het type organisatiemodel dat gemeenten of andere organisaties kiezen, of bijvoorbeeld de cultuur binnen een organisatie of het politieke speelveld in een omgeving waar de organisatie mee te dealen heeft.”

Hoe dan ook, of het nu gaat om het optimaliseren van interne processen of het adviseren over capaciteitsmanagement, elk project biedt “nieuwe inzichten en leermomenten”, stelt Job. “Ik waardeer vooral dat geen enkele opdracht hetzelfde is, wat mijn werk ontzettend dynamisch maakt.”

Sterker nog, “zo lang er telkens nieuwe uitdagingen op mijn pad komen, blijf ik graag nog lang aan Adlasz verbonden”, voegt hij toe.

Open en laagdrempelig

Zo waardeert Job de dynamische en leerrijke omgeving van Adlasz. Hij geeft aan dat de cultuur van het bureau doorslaggevend is voor zijn werkgeluk. “De sfeer is open en laagdrempelig. Ondanks de partnerstructuur voelt iedereen zich gelijkwaardig en er is veel ruimte voor samenwerking en het uitwisselen van ideeën.”

“Verder werken we hard, maar er is ook altijd ruimte voor een goed gesprek of een lach. Het voelt als een team waarin iedereen elkaar ondersteunt.”

Job ziet dan ook uit naar zijn verdere toekomst bij Adlasz, waar hij volop kansen ziet om zich in het adviesvak én de publieke sector verder te ontwikkelen. “Adlasz biedt mij de komende jaren de mogelijkheden om zowel professioneel als persoonlijk te groeien.”

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img