HomeFitnessSolar365 - De lokale sportclub als energieleverancier? In Amsterdam-Noord moet het gaan...

Solar365 – De lokale sportclub als energieleverancier? In Amsterdam-Noord moet het gaan gebeuren

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

29.10.2024 Sjoerd Rispens

©Tennet

Amsterdam-Noord is in de toekomst mogelijk een Positive Energy District rijker. Het terrein van het Friendships Sports Centre wil na grondig onderzoek en de nodige aanpassingen energie gaan leveren aan omwonenden. TKI Urban Energy heeft het project subsidie toegekend. Hoe werkt dit concept? 

In dit zogeheten PEDFRIENDSHIP-project werken TNO, Stichting Friendships Sports Centre, Aendless, Antea en KLIK Electro Installatietechniek samen. “Het sportpark moet een PED worden, waarbij het zelf haar eigen energie op gaat wekken en woningen van de naastgelegen corporaties ook van energie gaan voorzien”, legt Dennis ten Barge, bedrijfsleider bij Aendless uit.

Hoe gaat het Sports Centre haar eigen energie opwekken? “We willen gaan onderzoeken of we warmtecollectoren in de atletiekbaan en het kunstgras van het terrein kunnen plaatsen die de warmte van het veld opvangen”, legt Ten Barge uit. “Aendless heeft dat eerder gedaan en die techniek kan heel breed worden toegepast. In het totale systeem gebruiken we idealiter een bodemwarmtepomp en gaan we ook een zeer lage temperatuur-warmtenet plaatsen. Daarnaast willen we een slimme combi realiseren van zonnepanelen met elektra.”

“Het zou mooi zijn als dit project een blauwdruk kan worden voor de rest van Nederland”, zegt Ten Barge. “In elke wijk heb je wel een sportvereniging, waar vaak kunstgrasvelden bij zitten. Wij kunnen daar zonnewarmte mee afvangen. Het zou zonde zijn om daar niks mee te doen.”

Ruimte dubbelop benutten

Ten Barge tempert de verwachtingen wel. “Dit jaar gaan we vooral onderzoek doen. Hoe het er uiteindelijk allemaal uit komt te zien kunnen we nu nog niet precies zeggen. Wij hebben anderhalf jaar staan voor de onderzoeksfase. Het zal ook de nodige tijd kosten om omwonenden te overtuigen.”

Het sociale aspect is belangrijk in dit project volgens Ten Barge. “We zouden graag zien dat het Friendship Sports Centre de lidmaatschapskosten door als energieleverancier op te treden laag kan houden. Voorop staat ook dat iedereen lagere energielasten heeft. We willen daar met dit project een vertrekpunt creëren.”

“Als we van het gas af willen moeten we alternatieve bronnen hebben”, zegt Ten Barge. “Als je sportparken met alle ruimte dubbelop benut, valt er een wereld te winnen. En het is niet zo dat gemeenten talloze opties hebben om van het gas af te gaan. Met deze oplossing maak je de haalbaarheid in mijn optiek groter en realistischer. We weten van doorrekeningen dat het financieel kan concurreren met alternatieven.”

“De maatschappelijke waarde blijft naar mijn mening onderbelicht bij duurzame alternatieven”, gaat de bedrijfsleider verder. “De temperatuur van kunstgrasvelden kan in extreme gevallen tijdens de zomer oplopen tot 60 of 70 graden. Dat is ten eerste niet fijn sporten en het is zonde om die warmte niet opnieuw te gebruiken. Dat kan wel met dit project. Ik denk dat maatschappelijke aspecten op de langere termijn belangrijker gaan worden.”

Warmtecollectoren

“Ondanks dat er nog veel moet gebeuren heb ik een goed gevoel over dit project”, zegt Ten Barge. “Als wij door de collectoren in die atletiekvelden en het stukje warmteopslag van TNO efficiënter energie op kunnen wekken, is dat een groot voordeel.”

Om dit project te realiseren moeten de partijen op gemeentegrond werken. “We moeten nog met hen gaan overleggen, dus hoe zij hier in staan weten we nog niet precies”, zegt de bedrijfsleider. “We weten wel dat de gemeente Amsterdam kunstgrasvelden zo goed mogelijk wil benutten door er bijvoorbeeld waterberging toe te passen, of biologische materialen. Dat stemt ons hoopvol.”

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img