HomeShoppingExtinction Rebellion demonstreert tegen fast fashion in Mall of the Netherlands

Extinction Rebellion demonstreert tegen fast fashion in Mall of the Netherlands

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

Op zondag 29 september organiseren activisten van Extinction Rebellion (XR) een demonstratie in de Mall of the Netherlands in Leidschendam.

De actie, onder de naam XR Guerrilla Fashion, is gericht tegen de vele fastfashionwinkels in het winkelcentrum. De demonstranten zullen, zonder blokkades, kleding gratis uitdelen aan het winkelend publiek als duurzaam alternatief voor de producten in de winkels.

Volgens een woordvoerder wil XR het publiek bewust maken van de schadelijke effecten van de mode-industrie op het milieu en de uitbuiting van werknemers. “Het is een publieksvriendelijke actie,” aldus een woordvoerder van Extinction Rebellion. De activisten hopen dat hun boodschap helpt om de overproductie en de vervuiling door de fast fashion-industrie tegen te gaan.

Fast fashion-bedrijven produceren bijna twee keer zoveel kleding als ze verkopen, wat leidt tot enorme afvalstromen. Daarbij maken ze gebruik van giftige chemicaliën en worden arbeiders en winkelmedewerkers uitgebuit. Extinction Rebellion (XR) eist dat deze bedrijven de waarheid vertellen, de overproductie stoppen, werknemers eerlijk behandelen en duurzame alternatieven promoten, en pleit voor het verbieden van reclame voor fast fashion.

Guerrilla Fashion
Deze campagne tegen de fastfashionindustrie heeft Leidschendam al eerder aangedaan, maar toen waren de rebellen onzichtbaar voor het publiek, en werd de kleding “stiekem” weggegeven, door die op te hangen in de winkels. Dat leverde de campagne de naam Guerrilla Fashion op.

Actie XR in the Mall
“We hebben zo een hoop mensen geïnformeerd, en een aantal mensen blijgemaakt met nieuwe kleren, maar we merkten dat het winkelpersoneel onze kleding net zo snel weggooide als hun eigen producten. Daarom doen we het nu óók op deze manier.”

Vorige maand hield Guerrilla Fashion een vergelijkbare actie in het centrum van Den Haag. Daar werden in drie uur tijd ongeveer honderd tweedehands kledingstukken blijgemaakt met een nieuwe eigenaar.

De demonstratie begint zondag om 14.00 uur voor diverse modewinkels in het winkelcentrum. Tegelijkertijd worden vergelijkbare acties gehouden in Rotterdam en andere steden wereldwijd.

Door: Karin van der Spek
Bron en foto’s: Guerrilla Fashion Den Haag

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img