HomeInfraLancering energiepaspoort voor elf Nederlandse wegtunnels - Duurzaam Ondernemen

Lancering energiepaspoort voor elf Nederlandse wegtunnels – Duurzaam Ondernemen

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

Donderdag 19 september 2024 markeert een belangrijke mijlpaal in de verduurzaming van tunnels in Nederland. Het Centrum ondergronds bouwen (COB) presenteerde samen met het netwerk de eerste praktische toepassing van het innovatieve energiepaspoort. Dit instrument geeft gedetailleerd inzicht in het energieverbruik van tunnels en identificeert concrete kansen om energie te besparen. Vijf tunnelbeheerders ontvingen voor in totaal elf tunnels een paspoort.

Het energiepaspoort biedt gedetailleerd inzicht in het energieverbruik van tunnels over de afgelopen vijf jaar en projecties voor de toekomst. Het paspoort gaat dus verder dan een traditioneel energielabel. Hierdoor kunnen beheerders beter anticiperen op veranderingen en strategische plannen maken om tunnels energie-efficiënter te maken. Het paspoort helpt bij het identificeren van grote energiebesparingen door aanpassingen aan verlichting, ventilatie en andere technische installaties.

Een maatwerkoplossing voor verduurzaming

Met het energiepaspoort kunnen tunnels op maat worden beoordeeld, afhankelijk van hun kenmerken zoals lengte, verkeersstromen, verlichtingssystemen en geplande renovaties. Door bijvoorbeeld over te stappen op energiezuinige ledverlichting en efficiëntere ventilatiesystemen kunnen tunnels aanzienlijk energie besparen. Dat is een belangrijke stap naar het behalen van de doelstellingen voor energieneutraliteit tegen 2030.

Concrete resultaten en toekomstperspectieven

De eerste resultaten van het energiepaspoort werden enthousiast ontvangen. Direct werden er ervaringen en ideeën uitgewisseld, en werd er samen gebrainstormd over energiereducerende maatregelen. De elf paspoorten lieten al goed zien dat maatregelen snel een positief effect hebben. De Piet Heintunnel, Leidsche Rijntunnel en Kiltunnel zijn bijvoorbeeld recent gemoderniseerd, wat een aanzienlijke vermindering in energieverbruik laat zien. Met behulp van het energiepaspoort worden deze besparingen inzichtelijk gemaakt en kunnen andere tunnels hun strategieën hierop afstemmen.

Samenwerken voor een duurzame toekomst

Het COB werkt nauw samen met verschillende tunnelbeheerders en experts om de effectiviteit van het energiepaspoort verder te verbeteren. Door te leren van de ervaring met de eerste elf tunnels wordt het format steeds verder verfijnd, bijvoorbeeld door extra nuanceringen en kenmerken in het paspoort op te nemen. Het energiepaspoort biedt een blauwdruk voor de toekomst van duurzame tunnels. Het biedt experts, tunnelbeheerders en beleidsmakers de kans om verdere stappen te zetten in de verduurzaming van de Nederlandse infrastructuur.

 

Foto: COB

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img