Het Utrechtse college van burgemeester en wethouders heeft aangekondigd dat het de komende vier jaar geen meerjarige subsidie uitkeert aan het Nederlands Film Festival. Er gaat in 2025 een streep door de jaarlijkse subsidie van 600.000 euro.

De gemeente Utrecht spreekt van een ‘pijnlijke keuze’. In totaal was er voor de kunstenplanperiode 2025-2028 bijna 24 miljoen euro aangevraagd. Er was echter maar ongeveer 18,5 miljoen euro beschikbaar. Naast het Nederlands Filmfestival stopt de subsidie ook voor onder meer BAK, Impakt, Tweetakt en Het Huis Utrecht. De artistiek-inhoudelijke kwaliteit van de plannen die het Nederlands Film Festival had ingediend zouden volgens de adviescommissie te laag zijn. Tevens waren er twijfels over de uitvoerbaarheid.

Tegenover het Parool noemt Marjolijn Bronkhuyzen, zakelijk directeur van het NFF, de beslissing ‘een zeer teleurstellende uitkomst’. Ze legt zich niet neer bij het genomen besluit en beraadt zich op vervolgstappen. ‘Ons uitgangspunt blijft dat Utrecht en het NFF onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat we naast een festival met landelijke impact ook echt een festival voor Utrechters zijn. Wij hopen dat we onze meerwaarde op het gebied van cultuur, onderwijs, economie en welzijn voor de stad Utrecht de komende tijd goed kunnen overbrengen en zijn daarnaast uiteraard zeer bereid om ons plan voor 2025 en verder aan te scherpen,” aldus Bronkhuyzen. “Het culturele ecosysteem – dat een van de speerpunten is in de cultuurnota – gaat er natuurlijk niet op vooruit als je aan het NFF, hét Utrechtse evenement op het gebied van film, geen subsidie meer verleent.’

Op de aanstaande editie van het NFF, die op 20 september begint, heeft de beslissing van de gemeente geen invloed.