HomeBussinessHoe slimmedeurbelmaker Ring zijn marketing wil draaien: niet spioneren, maar dierbaren veilig...

Hoe slimmedeurbelmaker Ring zijn marketing wil draaien: niet spioneren, maar dierbaren veilig houden

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

  • Ring, een bekende maker van slimme deurbellen en beveiligingscamera’s en onderdeel van Amazon, verandert zijn merkmissie.
  • Waar de nadruk vroeger lag op het bestrijden van criminaliteit, kiest Ring nu een vriendelijkere aanpak. Namelijk dierbaren veilig houden.
  • CEO Liz Hamren legt de nieuwe merkmissie uit aan Business Insider Nederland.
  • Lees ook: Dit zijn 8 tips van Amazon-oprichter Jeff Bezos over hoe je een bedrijf runt

De slimme videodeurbellen en beveiligingscamera’s van Ring gaan wereldwijd als warme broodjes over de toonbank. Steeds meer huishoudens en kleine ondernemers willen via een app op hun smartphone op de hoogte blijven van wat er thuis of op de zaak gebeurt. Maar toch verandert Ring zijn merkmissie.

Na een reeks privacyincidenten, over mogelijke spionage met de camera’s, is het roer omgegaan. De digitale beveiliging is verbeterd en Ring wil zijn camera’s meer onder de aandacht brengen als handige hulpjes om dierbaren veilig te houden.

Ring, gestart in 2012, is groot geworden omdat zijn slimme deurbellen en camera’s handig bleken om (potentiële) inbrekers en dieven die bij de voordeur achtergelaten pakketjes stelen, af te schrikken. Zogeheten ‘porch pirates’ zijn in Europa minder gangbaar, maar ook hier is Ring uitgegroeid tot één van de bekendste spelers op de markt.

Onder de vleugels van e-commercereus Amazon – dat Ring in 2018 overnam voor ongeveer 1 miljard dollar – kreeg het bedrijf nog meer groeimogelijkheden.  

Privacyzorgen over surveillance met camera’s

Maar de zorgen namen ook toe. Zo kreeg Ring vorig jaar een miljoenenboete van de Amerikaanse toezichthouder FTC omdat het jaren geleden onvoldoende beveiligingsmaatregelen nam, waardoor Ring-medewerkers én hackers stiekem konden meekijken via de camera’s bij mensen thuis of op de zaak.

In diezelfde periode lag Ring ook – met name in thuisland de Verenigde Staten – onder vuur om privacyzorgen rondom buurtpreventiegroepen die camerabeelden uitwisselden met elkaar en de politie om criminaliteit tegen te gaan.

Zo kwam Ring tegen wil en dank meer bekend te staan als een bedrijf wiens producten gebruikt kunnen worden voor surveillancedoeleinden, in plaats van een leverancier van producten die je huis of MKB-bedrijf veilig kunnen houden.

Een slimme deurbel van Ring.
Ring

Hoe Ring zijn marketing heeft aangepast

Voor Liz Hamren, ruim een jaar geleden aangetreden als CEO van Ring, was deze publieke perceptie reden om van koers te veranderen.

Voor haar komst voerde Ring al de nodigde digitale verbeteringen door, om het vertrouwen van klanten terug te winnen. Hamren op haar beurt zette afgelopen januari een streep door een controversiële app-functie van het buurtpreventieprogramma.

In juni volgde een nieuwe, wereldwijde merkmissie. De slogan ‘Reduce crime in neighborhoods’ is vervangen door ‘Keeping people close to what’s important’. In Nederland voerde Ring de slogan ‘Making Neighbourhoods Safer’, wat veranderd is in een vriendelijker ‘Mensen verbinden met wat belangrijk voor hen is’.

“We focussen ons met de marketing nu echt op hoe klanten onze camera’s en deurbellen gebruiken”, vertelt Hamren in gesprek met Business Insider Nederland. “Nog steeds om je woning te beveiligen, maar ook om dierbare, grappige en bijzondere momenten vast te leggen. We zijn een bedrijf dat klanten vertrouwen om camera’s en deurbellen in hun huis te plaatsen, dus privacy en beveiliging moeten onze topprioriteit zijn. Hier blijven we dan ook in investeren.”

Onder leiding van Hamren – die eerder topfuncties bekleedde bij onder meer techgigant Microsoft en chatplatform Discord – voert Ring ook een optimistischere toon in zijn marketing. Een video die de nieuwe merkmissie uitlegt, laat via Ring-camera’s en -deurbellen geen schrikkende inbrekers of pakketdieven zien, maar spelende huisdieren en families die elkaar na lange tijd in de armen sluiten. En in een Nederlandse radiocommercial van Ring horen we hoe een stel aan het zwembad via de Ring-app ziet dat er thuis niets gebeurt, waarna ze een duik in het zwembad nemen. 

Ring werkt nog steeds aan vliegende cameradrone

De Ring Always Home Cam

De Ring Always Home Cam
Ring

De focus op plezierig ontzorgen doet terugdenken aan een autonoom vliegende cameradrone, die Ring alweer vier jaar geleden presenteerde, maar nog steeds niet heeft uitgebracht. Past een vliegende beveiligingscamera nog wel bij de vernieuwde missie van het bedrijf?

Jazeker, zegt Hamren. “De Ring Always Home Cam is bedoeld om te gebruiken als er niemand thuis is. Als er iets gebeurt, kan de Always Home Cam uit zijn dockingstation vliegen, je laten weten wat er gebeurt en weer terugkeren naar het dockingstation. Zo blijf je als huiseigenaar of kleine ondernemer altijd op de hoogte, wat mij een doorslaand en overtuigend scenario lijkt.”

Wanneer de vliegende beveiligingscamera uitkomt kan de topvrouw niet zeggen. Laatst was ze in Amsterdam, waar het Europees hoofdkantoor van het bedrijf gevestigd is. Daar kreeg ze een demonstratie van de drone. “We maken goede voortgang met de ontwikkeling en willen de lat hoog leggen voor als het product uitkomt.”

LEES OOK: Google ziet af van zijn plan om cookies van derden te verbieden na protest vanuit de advertentie-industrie

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img