Antisemitische spreekkoren in voetbalstadions, geen Joodse symbolen dragen in het openbaar en online uitgescholden worden. Het merendeel van de Joden in Nederland ervaart meer antisemitisme dan vijf jaar geleden, volgens een donderdag gepubliceerd onderzoek van het Europees Bureau voor de grondrechten (FRA). Met 83 procent ligt dit percentage iets boven het Europese gemiddelde van 80 procent.
Bijna alle Joden in Nederland hebben dagelijks te maken met antisemitisme. Uit het onderzoek blijkt dat Joden zowel op straat als online worden geconfronteerd met haat en pesterijen.
Bijna één op de acht Joden in Nederland vermijdt regelmatig Joodse symbolen in het openbaar vanwege veiligheidsredenen, en bijna de helft doet dit nooit. Dit ligt iets boven het Europese gemiddelde. Meer dan een kwart van de Joden in Nederland voelt zich gediscrimineerd, wat ook hoger is dan de 20 procent gemiddeld in Europa. Net zoals elders in Europa worden Joden in Nederland lastiggevallen, krijgen ze te maken met pesterijen en worden ze soms aangevallen. Ze zijn bang dat dit verder gaat toenemen.
Enquête afgenomen voor 7 oktober-aanval Hamas
De enquête werd afgerond voor de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober en de daaropvolgende Israëlische militaire acties. Latere informatie verzameld bij twaalf Joodse organisaties gaf aan dat het antisemitisme met meer dan 400 procent was toegenomen. Bijna 8000 Joden uit dertien Europese landen deden mee aan de enquête, afkomstig uit landen waar naar schatting 96 procent van de Joodse bevolking in de Europese Unie woont.
FRA-directeur Sirpa Rautio benadrukt dat Europa getuige is van een golf van antisemitisme, deels veroorzaakt door het conflict in het Midden-Oosten. “Dit beperkt Joodse mensen ernstig in hun mogelijkheden om veilig en waardig te leven,” zegt Rautio. Ze roept op tot bescherming van Joodse gemeenschappen tegen alle vormen van haat en intolerantie, zowel online als offline.
Onverschilligheid
Eddo Verdoner, de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, is niet verrast door de uitkomsten van het onderzoek en evenmin door de relatief slechte positie van Nederland. “De tolerantie waar Nederland om bekendstaat, lijkt steeds meer op onverschilligheid,” zegt Verdoner in het NRC. “Dit leidt ertoe dat we dingen gedogen die niet door de beugel kunnen, zoals antisemitische spreekkoren in voetbalstadions. We hebben lang gedaan alsof dat er gewoon bij hoorde, maar dat is natuurlijk niet zo.”
Het is de derde keer dat dit onderzoek wordt gedaan. In 2013 en 2018 voerde FRA dezelfde enquête uit, waardoor een vergelijking over de jaren heen mogelijk is.
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.
ANP