Nieuws
Leestijd van ongeveer 1 minuut
Om accountants in Nederland het alleenrecht te geven op de controle van duurzaamheidsinformatie is geen goed idee, meent emeritus hoogleraar Ruud Vergoossen. Accountants missen daarvoor te vaak tekortkomingen in het bestuursverslag.
Dat stelt Vergoossen in een opiniebijdrage in het FD. Recent stemde de ministerraad in met een wetsvoorstel van de minister van Financiën, om voorlopig alleen accountants toe te staan om duurzaamheidsrapportages op basis van de CSRD-richtlijn te beoordelen.
Samen met stakeholders als de AFM, Eumedion, VNO-NCW en MKB-Nederland vindt Vergoossen dat Nederland ook andere onafhankelijke aanbieders van assurancediensten moet toestaan om de controle van duurzaamheidsrapportages te verrichten. “De reden daarvoor is niet alleen het tekort aan accountants, maar ook het gegeven dat accountants in mijn ogen – op z’n zachtst gezegd – geen goed trackrecord hebben voor wat betreft de toetsing van het bestuursverslag.”
Tekortkomingen
Vergoossen verwijst daarbij naar eerder onderzoek van Nyenrode naar de kwaliteit van bestuursverslagen. Hoewel die “nogal wat tekortkomingen” hadden, maakten de betrokken accountants daar in hun verklaring geen opmerkingen over. “Integendeel, de onderzoekers kwamen louter accountantsverklaringen tegen waarin werd gesteld dat het bestuursverslag voldeed aan de wet.”
Volgens Vergoossen is het daarom beter ook andere onafhankelijke verleners van assurancediensten ruimte te geven om duurzaamheidsrapportages te controleren, in plaats van “het domeinmonopolie” van accountants te verbreden. “Wellicht gaat hiervan een kwaliteitsimpuls uit – iets wat het accountantsberoep wel kan gebruiken.”
Accountants zullen sowieso moeten samenwerken met specialisten bij de toetsing van duurzaamheidsinformatie. Ook daarom pleit Vergoossen voor aanpassing van het wetsvoorstel op dit punt. “Een aanpassing die de nieuwe liberale minister van Financiën toch moet aanspreken”, denkt hij.