Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijft erbij dat een overname van RTL Nederland Holding en RTL Nederland Media Services door uitgeverij DPG Media negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie. In een afgelopen vrijdag gepubliceerde toelichting op de conclusies van 17 mei zegt de toezichthouder dat de fusie niet kan doorgaan, zolang verwachte negatieve effecten niet zijn weggenomen.
ACM had vorige maand nader onderzoek aangekondigd. DPG Media en RTL Nederland stelden in mei, ondanks het feit dat de fusie nog niet op goedkeuring kon rekenen, dat ze de beoogde fusie wilden voortzetten.
Andere uitgevers zoals FD Mediagroep, Mediahuis en Talpa vrezen marktconcentratie op de reclamemarkt, specifiek binnen de diverse uitingskanalen die het nieuwe fusiebedrijf straks omvat. Talpa noemde het eerder onwaarschijnlijk dat het kortingen over deze zogeheten crosschannels zou kunnen evenaren.
Ook zou het fusiebedrijf veel meer voor adverteerders exclusieve, geconcentreerde informatie over lezers en afnemers kunnen aanleggen dan andere mediabedrijven. In gesprekken met ACM stelden adverteerders dat het bereik van concurrent Mediahuis niet groot genoeg is om DPG Media in praktische zin te kunnen mijden. Ook Ad Alliance, de salesorganisatie voor reclame op RTL-televisie, zou voor wat tv-reclame betreft in de praktijk nauwelijks te vermijden zijn.
ACM nodigt de beoogde fusiepartners opnieuw uit om oplossingen aan te dragen om deze effecten voor concurrenten te verminderen.
Pluriformiteit en aanbod nieuws
In het besluit van 17 mei[.pdf] uit ACM zorgen over het aanbod van betaald en onbetaald nieuws door de machtspositie naast negatieve effecten op de pluriformiteit van nieuws, als hetzelfde bericht simpelweg over meerdere kanalen wordt verspreid. Ook de positie van een partij als persbureau ANP zou door de machtsconcentratie worden ondergraven.
De gezamenlijke inkooppositie zou de contractwaarde van het ANP gedwongen kunnen verlagen, met hogere kosten voor overige afnemers van ANP-inhoud. Ook zou het fusiebedrijf de afname kunnen beëindigen “waardoor het bestaansrecht van het ANP verdwijnt, met als gevolg dat andere aanbieders van nieuws niet langer over persbureaudiensten van ANP kunnen beschikken zonder een realistische uitwijkmogelijkheid te hebben.”
Ook dat heeft negatieve gevolgen voor de omvang, kwaliteit en pluriformiteit van het algemeen nieuwsaanbod aan consumenten, stelt ACM. DPG Media is nu de grootste afnemer van ANP-inhoud. In gesprekken die de ACM voerde met andere mediabedrijven kwam naar voren dat die het wegvallen van ANP niet zelf kunnen opvangen.
Tegelijk zou het fusiebedrijf RTL/DPG Media volgens deze bedrijven dan voldoende schaalgrootte hebben om zelf (in-house) persbureaudiensten te ontwikkelen, waardoor een contract met ANP niet langer nodig is. Nader onderzoek blijft nodig, aldus ACM.