De veertien grote universiteiten van Nederland lijden dit jaar een verlies van zo’n 257 miljoen euro.
Dat meldt accountantskantoor EY in zijn jaarlijkse onderwijsbarometer, waarin het kantoor jaarrekeningen van universiteiten uitpluist.
Pas in 2026 weer zwarte cijfers voor universiteiten
Universiteiten hadden afgelopen jaar voor het eerst te kampen met een collectief verlies. Vooral de sterke toename van de personeelskosten – door de stijging van de lonen – en de huisvestingslasten braken de onderwijsinstellingen financieel op.
Afgelopen jaar kwam het verlies daarmee uit op ruim 100 miljoen euro. In 2025 zal het gezamenlijk verlies van universiteiten tevens zo’n 100 miljoen euro bedragen, waarna universiteiten in 2026 weer zwarte cijfers verwachten te schrijven. Dit hopen ze te doen door flink in de kosten te snijden.
Zo zullen de universiteiten het mes gaan zetten in het personeelsbestand, met volgens EY het jammerlijke gevolg dat het aantal studenten per medewerker toeneemt. Dat kan de kwaliteit van het onderwijs aantasten en de werkdruk verhogen, meldt de accountant.
Zie hieronder het bedrijfsresultaat van de veertien grote universiteiten in Nederland van 2022 tot en met – naar verwachting – 2026.
Bezuinigingen kabinet kunnen situatie verslechteren
De universiteiten hebben bij hun financiële plannen nog geen rekening gehouden met de bezuinigingsplannen van het nieuwe kabinet, schrijft EY.
Het kabinet wil ruim 1 miljard euro bezuinigen op hoger onderwijs en de wetenschap, terwijl het hoger onderwijs juist vraagt om méér financiering. Ook een wetsvoorstel voor minder internationale studenten kan het onderwijs bij zijn herstelplan parten spelen, aldus EY.
Universiteiten blijven de komende jaren investeren, jaarlijks met zo’n 1 miljard euro. Volgens EY gaat het hierbij om “vernieuwing van hun huisvesting en inventaris”.
In 2026 leidt dit er wel toe dat universiteiten 800 miljoen euro meer geleend hebben dan in 2022. Tegelijkertijd nemen de liquide middelen van universiteiten gedurende deze periode met 700 miljoen euro af. De kredietrating van de universiteiten verslechtert dan ook door de jaren, aldus EY.